Wiele osób jadło lub słyszało o potrawie Chili Con Carne. Wiele osób przyrządzało schab. A myśmy połączyli schab z przyprawą chili con carne i zrobiliśmy danie pięknie pachnące i fajnie smakujące. Schab po doprawieniu nabrał wyrazistości i swoistego charakteru. Nadaje się do jedzenia na gorąco jak i na zimno.
Czas przygotowania 2 godz. 30 min
Składniki:
- 2 – 2,5 kg schabu bez kości
- 1 op. przyprawy Chili Con Carne
- sól
Wykonanie:
Schab myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Solimy obficie, z każdej strony. Dłońmi wmasowujemy sól w mięso. Następnie schab obsypujemy dokładnie przyprawą Chili Con Carne, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki, na kilka godzin. Po tym czasie schab przekładamy do rękawa piekarniczego, tak aby po obu stronach było po 10 cm luzu. Zaciskamy z dwóch stron i przekładamy bezpośrednio na blaszkę do pieczenia. Rękaw nakłuwamy nożem w trzech miejscach (jeżeli typ od rękawa piekarniczego przewiduje nakłuwanie) i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200°C. Pieczemy przez około 2 godz.
Tak przygotowany schab możemy jeść na ciepło lub po wystudzeniu, do kanapek.