zdjęcie schabu

Pieczony schab

Chcesz wiedzieć jak zrobić pieczony schab? I żeby był wilgotny i soczysty w środku? Aromatyczny, o wyjątkowym smaku, bez chemii, którą faszerują wędliny w sklepach? Polecam więc ten przepis wszystkim smakoszom wędlin.

Czas przygotowania 4 dni

Składniki:

  • Około 1,3 kg schabu bez kości
  • 60 g soli peklowanej
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 szt. pieprzu w ziarnach
  • 4 goździki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 3 szt. ziela angielskiego
  • płatki papryki ostrej lub chili
  • 0,5 litra przegotowanej wody
  • smalec lub margaryna

Wykonanie:

Czas przygotowania schabu to 4 dni, ponieważ żeby mięso miało ładny kolor oraz przyprawy przenikały w głąb mięsa moczone jest w solance z peklosoli i przypraw.




W pierwszej kolejności przygotowujemy solankę z peklosoli i przypraw. Do 0,5 litra wody dodajemy sól peklowaną, wszystkie składniki z listy i wszystko dobrze mieszamy, aż do rozpuszczenia się soli. Jeżeli mamy inną wagę schabu niż w przepisie posługujemy się tabelą mięsa mokrego dostępną na naszej stronie. Tyle że musimy zmienić ilość soli peklowanej około 60-70 % jak jest w tabeli, ponieważ tabela dotyczy mięsa, które wędzimy i później parzymy w wodzie która wyciągnie nam część soli z mięsa. Przy pieczeniu cała sól zostaje w schabie i dlatego nie możemy użyć soli peklowanej tyle ile jest w tabeli ponieważ mięso było by za słone.

Schab myjemy w zimnej wodzie czyścimy ją i odcinamy zbędę tłuszcze itp. Mięso najpierw nastrzykujemy zalewą za pomocą strzykawki z igłą to gwarantuje nam że w środku
mięsa w najgrubszych miejscach nie będzie szarego koła. Tak przygotowane mięso wkładamy do garnka, miski z solanką przykrywamy wszystko np. talerzykiem i przyciskamy czymś ciężkim żeby w środku nie było powietrza. Pamiętajmy że mięso musi być całe przykryte solanką.
Mięso peklujemy w lodówce w temperaturze 6°C, ale nie wolno przekraczać 10°C ponieważ wtedy są dobre warunki dla rozwoju bakterii i mięso nam się zepsuje. A co 12 godz. musimy obrócić je na inną stronę ponieważ nie dojdzie solanka do miejsca na którym leży lub styka się z innym mięsem. Czas peklowania to 3 dni. W trzeci dzień wieczorem odlewamy solankę osuszamy mięso i chowamy do lodówki.

Czwartego dnia mięso pieczemy. W pierwszej kolejności obsmażamy schab na patelni, z dodatkiem smalcu, z każdych stron. Proces ten zamknie mięso i podczas pieczenia w piekarniku soki nie wyciekną, i schab będzie soczysty.  Pieczemy w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem w temperaturze 200°C przez 45 godz.  Po tym czasie odkrywamy naczynie i pieczemy 20 min. Następnie schab obracamy na drugą stronę i pieczemy następne 20 min. Oczywiście musimy kontrolować proces podpiekania ponieważ każdy piekarnik jest inny. Po upieczeniu mięso wyciągamy i dajemy mu odpocząć około 4 min i możemy delektować się soczystym i pysznym schabem. Jeżeli schab przeznaczymy wędlinę na kanapki to po wystudzeniu wkładamy do lodówki. Smacznego!




Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze