zdjęcie kiełbasy swojskiej

Kiełbasa swojska

Przepis na pyszną kiełbasę swojską z czosnkiem.

  • Składniki:
    8 kg mięsa (szynka, karczek, łopatka)
  • 1 kg boczku lub słoniny
  • 1 kg wołowiny
  • 0,18kg peklosoli,
  • 3 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 2 łyżeczki papryki ostrej
  • 6 łyżeczek majeranku
  • 2  łyżeczki cukru
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 0,5 litry zimnej wody
  • jelito wieprzowe cienkie kaliber 26-28

Wykonanie:
Najpierw mięso kroimy na małe kawałki i pozbywamy się błon ścięgien. Mięso mielimy na maszynce z sitkiem o oczkach 8 mm. Dodajemy 0,5 litra wody z rozrobioną peklosolą, wyciskamy czosnek oraz dodajemy wszystkie przyprawy, i dokładnie wszystko wyrabiamy przez min 30 min. Odkładamy mięso na min 2 godziny i znowu musimy wszystko przemieszać.
Następnie napełniamy jelita i nakładamy je na kije i suszymy na powietrzu przez około 2 godz. Tak przygotowaną kiełbasę wkładamy do nagrzanej wędzarni i wędzimy w temperaturze 70°C drewnem lub trocinami z drzew owocowych lub drzew twardych buk, dąb. Wędzimy tak długo aż kolor naszej kiełbaski jest dla nas odpowiedni. Czas może być tu różny, wiele zależy od ilości dymu i jego przepływu. Kiełbasę wędzimy 3-4 godz. Dym ma przepływać przez wędzarnię, płynnie i swobodnie ! Jeśli kolor jest odpowiedni, lekko brązowy, wyjmujemy kiełbasę z wędzarni. Teraz uwędzoną kiełbasę trzeba sparzyć. Nagrzewamy wodę w garnku do ok. 75°C, wkładamy kiełbasę i parzymy 20-30 min utrzymując około 75°C. Po sparzeniu odlewamy gorącą wodę, przepłukujemy krótko letnią wodą i rozwieszamy ją w przewiewnym chłodnym, miejscu do osuszenia
powierzchni i wystudzenia kiełbasy. Smacznego!



Subskrybuj
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Kasia
Kasia
2 lat temu

Kiełbasa pyszna zarówno na zimno i ciepło gorąco polecam