zdjęcie boczku

Boczek w marynacie musztardowej

Zobacz jak zrobić boczek w marynacie musztardowej. Paluszki lizać! Zapraszam.

Czas przygotowania 13 godz.

Składniki:

  • 1 kg boczku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki soli morskiej lub 1 łyżeczka soli zwykłej
  • 4 łyżki musztardy
  • 5 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • pieprz mielony do smaku

Wykonanie:

Czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy resztę składników i wszystko dobrze mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Marynatą smarujemy boczek, dokładnie z każdej strony. Wkładamy do naczynia i przykrywamy folią spożywczą. Wstawiamy do lodówki na około 12 godz.

Po 12 godz. boczek przekładamy do naczynia żaroodpornego z przykryciem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200°C, pieczemy przez 60 min. Po tym czasie odkrywamy naczynie i pieczemy jeszcze przez 30 min w temperaturze 180°C.

Tak przygotowany boczek możemy jeść na ciepło lub po wystudzeniu do kanapek.

Smacznego!



Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze