Zobacz jak zrobić boczek w marynacie musztardowej. Paluszki lizać! Zapraszam.
Czas przygotowania 13 godz.
Składniki:
- 1 kg boczku
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki soli morskiej lub 1 łyżeczka soli zwykłej
- 4 łyżki musztardy
- 5 łyżek oleju
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- pieprz mielony do smaku
Wykonanie:
Czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy resztę składników i wszystko dobrze mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Marynatą smarujemy boczek, dokładnie z każdej strony. Wkładamy do naczynia i przykrywamy folią spożywczą. Wstawiamy do lodówki na około 12 godz.
Po 12 godz. boczek przekładamy do naczynia żaroodpornego z przykryciem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200°C, pieczemy przez 60 min. Po tym czasie odkrywamy naczynie i pieczemy jeszcze przez 30 min w temperaturze 180°C.
Tak przygotowany boczek możemy jeść na ciepło lub po wystudzeniu do kanapek.
Smacznego!