Pasty do kanapek, które zachwycają prostotą i smakiem. Pasta z rybą, z mięsem, a może po wegetariańsku? Moja ulubiona to z tuńczykiem, a Ty którą wybierasz?
Pasta jajeczna
Składniki:
- 4 jajka
- 2 łyżki startego żółtego sera
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Jajka gotujemy na twardo, obieramy a następnie widelcem rozgniatamy. Do tak przygotowanych jajek dodajemy 2 łyżki sera startego na tarce o drobnych oczkach, 1 łyżkę majonezu, 1 łyżkę musztardy oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy.
Z przepisu wychodzi około 240 g pasty jajecznej.
***
Basta z białej fasoli
Składniki:
- 1 puszka białej fasoli 400 g (240 g)
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Cebulę obieramy, przecinamy na pół i siekamy na półkrążki. Następnie na patelnię wlewamy olej, wrzucamy cebule i smażymy. Smażymy do momentu lekkiej jej karmelizacji. Pod koniec smażenia cebuli dodajemy pokrojone w plasterki 2 ząbki czosnku i chwilkę jeszcze smażymy. Po usmażeniu cebulę z czosnkiem odsączamy od nadmiaru oleju.
Do blendera z naczyniem do rozdrabniania przekładamy fasolę z puszki, którą wcześniej dokładnie opukaliśmy wodą. Dodajemy karmelizowaną cebulę z czosnkiem, 1 łyżkę soku z cytryny, 1 łyżeczkę musztardy, sól oraz pieprz do smaku i wszystko mielimy na gładką pastę.
Pastę musimy spróbować i w razie potrzeby dodać soli lub pieprzu.
Z przepisu wychodzi 290 g pasty z fasoli.
***
Pasta z łososia w pomidorach
Składniki:
- 1 puszka łososia w pomidorach 190g (150g)
- 2-3 łyżki ugotowanego ryżu
- 2 jajka
- szczypta papryki ostrej i słodkiej
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Jajka gotujemy na twardo, obieramy, a następnie widelcem rozgniatamy. Do tak przygotowanych jajek dodajemy łososia razem ze sosem pomidorowym, 2-3 łyżki ugotowanego ryżu, paprykę ostrą i słodką oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie łączymy z jajkami, mieszając i ugniatając tak, żeby wyszła gładka pasta. Na koniec dodajemy ogórki korniszony pokrojone w drobną kostkę.
Z przepisu wychodzi około 290 g pasty.
***
Pasta z tuńczyka
Składniki:
- 1 puszka tuńczyka 170 g (120 g)
- 2 jajka
- 1-2 ogórki korniszony
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- 2-3 łyżki kukurydzy konserwowej
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Jajka gotujemy na twardo, obieramy, a następnie widelcem rozgniatamy. Do tak przygotowanych jajek dodajemy tuńczyka z puszki, którego wcześniej odsączyliśmy z zalewy. Łączymy go z jajkami, widelcem rozgniatamy wszytki, jednocześnie mieszając. Następnie dodajemy 1 łyżeczkę musztardy, 1 łyżkę majonezu, sól oraz pieprz i wszystko dokładnie mieszamy, żeby wyszła jednolita pasta. Na koniec dodajemy 1-2 ogórki korniszony, pokrojone w kostkę i odciśnięte od zalewy. Dodajemy jeszcze 2-3 łyżki kukurydzy konserwowej i wszystko mieszamy.
Z przepisu wychodzi około 320 g pasty.
***
Pasta z wędzonego kurczaka
Składniki:
- 2 ćwiartki wędzonego kurczaka 600 g (300 g)
- 2 jajka
- 3 ogórki korniszony
- 2-3 łyżeczki musztardy
- 1 łyżka majonezu
- sól pieprz do smaku
Wykonanie:
Jajka gotujemy na twardo, obieramy, a następnie widelcem rozgniatamy.
Dwie ćwiartki wędzonego kurczaka oddzielamy od kości. Do blendera z naczyniem do rozdrabniania przekładamy wędzonego kurczaka i mielimy na gładką masę. Wędzonego kurczaka możemy również drobno posiekać nożem. Tak przygotowanego kurczaka dodajemy do rozdrobnionych jajek. Dodajemy również 2-3 łyżeczki musztardy, 1 łyżkę majonezu, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy i ugniatamy, żeby wyszła gładka pasta. Na koniec dodajemy 3 ogórki korniszony, pokrojone w drobną kostkę i odsączone od płynów. Wszystko dokładnie mieszamy. Pastę próbujemy i w razie potrzeby dodajemy sól lub pieprz.
Z przepisu wychodzi 460 g pasty z kurczaka.
Smacznego!
Przepis video