Uniwersalna surówka, która pasuje i do obiadu, i do mięs pieczonych, i do różnych przystawek. Sałatka Coleslaw jest prosta, bez skomplikowanych produktów. Trochę kapusty, marchewki i majonezu i powstaje niezawodna surówka, która jest dobra sama w sobie.
Czas przygotowania 20 min
Składniki:
- 1/2 główki białej kapusty
- 1 mała marchewka
- 1 cebula
- 3 łyżki majonezu lub jogurtu naturalnego
- 2 łyżki jogurty naturalnego
- 2 łyżki mleka
- koperek
- 2 łyżeczka cukru pudru
- 1 łyżka octu balsamicznego
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie
Kapustę płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy, solimy i odstawiamy na kilka minut. Kapusta puści soki, więc nadmiar wody odlewamy. W międzyczasie obieramy marchewkę i ścieramy na tarce na małych oczkach. Cebule kroimy w drobną kostkę, koperek drobno siekamy. Dodajemy do kapusty i wszystko ze sobą mieszamy. Następnie majonez mieszamy razem z mlekiem, jogurtem, cukrem pudrem oraz octem balsamicznym i dodajemy do miski i mieszamy wszystko z naszymi produktami. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wstawiamy do lodówki na około 1 godz. by smaki się przegryzły.
Smacznego!