zdjęcie śledzi w zalewie

Śledzie w zalewie octowej

Prosty przepis na śledzie w zalewie octowej o wyrazistym smaku. Idealne na przekąskę. W święta nie może ich zabraknąć na naszych stołach.

Czas przygotowania 2 godz. 20 min

Składniki:

  • 600 g śledzi
  • 2 średnie cebule
  • 400 ml octu
  • Olej rzepakowy

Wykonanie:

Śledzie wyciągamy z wiaderka i moczymy. Wiaderko plastikowe zostawiamy, bo będzie nam jeszcze potrzebne. Śledzie moczymy  w zimnej wodzie 2 godz., a co 30 min zmieniamy wodę. Sprawdzamy czy śledzie nie są słone, próbując kawałeczek i w razie potrzeby przedłużamy moczenie.  Śledzie kroimy na kawałki na około 4 cm. Teraz użyjemy naszego wiaderka po śledziach  lub jeżeli  kupiliśmy luzem wkładamy  do słoika. Śledzie układamy warstwowo: śledzie, pokrojona cebula (w kostkę lub w pół plasterki), polewamy dwoma łyżkami oleju oraz trzema łyżkami octu. Powtarzamy czynność, aż do wyczerpania składników. Na sam koniec, gdy mamy ułożone wszystkie warstwy, dolewamy ocet, tak żeby przykrył wszystkie składniki i zamykamy wiaderko lub zakręcamy słoik. Śledziki muszą się marynować w zalewie około 5 dni.  Smacznego! Jeżeli ktoś nie lubi za dużo octu w potrawie, to zmieniamy proporcje 3 łyżki oleju na 3 łyżki octu.

Smacznego!



Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze