Przepis na pyszne małe co nieco ze śledziem w innej roli. Urocze matiesy w sosie salsa przygotowanego z paru składników, zachęcają nie tylko wyglądem, ale i smakiem.
Czas przygotowania 2 godz. 20 min
Składniki:
- 6 płatów filetów śledziowych
- 1 średnia cebula
- 1 papryka czerwona
- 1 łyżeczka octu winnego lub zwykłego
- 30 ml oleju rzepakowego
- 100 g koncentratu pomidorowego
- 120 g keczupu ostrego
- 2 – 3 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka majeranku
Wykonanie:
Śledzie wyciągamy z wiaderka i moczymy. Wiaderko plastikowe zostawiamy, bo będzie nam jeszcze potrzebne. Śledzie moczymy w zimnej wodzie 2 godz., a co 30 min zmieniamy wodę. Sprawdzamy czy śledzie nie są słone, próbując kawałeczek i w razie potrzeby przedłużamy moczenie. Śledzie kroimy na kawałki na około 2 – 3 cm.
Na patelni rozgrzewamy olej, do którego dodajemy cebulę pokrojoną w paseczki oraz paprykę czerwoną. Dusimy na patelni, aż zmiękną. Następnie dodajemy ocet winny, koncentrat pomidorowy, keczup, majeranek oraz cukier. Wszystko dobrze mieszamy i dusimy przez około 10 min na wolnym ogniu. Doprawiamy pieprzem i w razie gdy sos byłby za kwaśny dodajemy więcej cukru. Zostawiamy do przestygnięcia.
Do przestudzonego sosu dodajemy wcześniej przygotowane śledzie i dobrze mieszamy, aby ładnie śledzie pokryły się sosem. Zastawimy do kilka godzin, by smaki się przygryzły. Smacznego!