zdjęcie śledzi w sosie salsa

Śledzie w sosie salsa

Przepis na pyszne małe co nieco ze śledziem w innej roli. Urocze matiesy w sosie salsa przygotowanego z paru składników, zachęcają nie tylko wyglądem, ale i smakiem.

Czas przygotowania 2 godz. 20 min

Składniki:

  • 6 płatów filetów śledziowych
  • 1 średnia cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 1 łyżeczka  octu winnego lub zwykłego
  • 30 ml oleju rzepakowego
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • 120 g keczupu ostrego
  • 2 – 3 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka majeranku

Wykonanie:

Śledzie wyciągamy z wiaderka i moczymy. Wiaderko plastikowe zostawiamy, bo będzie nam jeszcze potrzebne. Śledzie moczymy  w zimnej wodzie 2 godz., a co 30 min zmieniamy wodę. Sprawdzamy czy śledzie nie są słone, próbując kawałeczek i w razie potrzeby przedłużamy moczenie.  Śledzie kroimy na kawałki na około 2 – 3 cm.

Na patelni rozgrzewamy olej, do którego dodajemy cebulę pokrojoną w paseczki oraz paprykę czerwoną. Dusimy na patelni, aż zmiękną. Następnie dodajemy ocet winny, koncentrat pomidorowy, keczup, majeranek oraz cukier. Wszystko dobrze mieszamy i dusimy przez około 10 min na wolnym ogniu. Doprawiamy pieprzem i w razie gdy sos byłby za kwaśny dodajemy więcej cukru. Zostawiamy do przestygnięcia.

Do przestudzonego sosu dodajemy wcześniej przygotowane śledzie i dobrze mieszamy, aby ładnie śledzie pokryły się sosem. Zastawimy do kilka godzin, by smaki się przygryzły. Smacznego!



Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze