Jeśli lubicie robić przetwory polecam również przepis na aromatyczną sałatkę z ogórków.
Czas przygotowania 2 godz. 20 min
Składniki na zalewę:
- 3 litry wody
- 1,5 szklanki octu
- 5,5 łyżki soli
- 3 łyżki cukru
Składniki na sałatkę:
- 2,5 kg ogórków
- 3 cebule
- 2 łyżki mielonego pieprzu
- 2 łyżki curry
- 2 łyżki papryki czerwonej słodkiej
- 3 łyżki gorczycy
- 1 mniejszy pączek kopru świeżego
Wykonanie:
W pierwszej kolejności przygotowujemy zalewę. Do garnka wlewamy 3 litry wody, ocet, sól, cukier i wszystko gotujemy do wrzenia. Odstawiamy do wystygnięcia.
Ogórki płuczemy w zimnej wodzie. Następnie ogórki i cebulę siekamy na plasterki. Dodajemy pieprz, curry, paprykę czerwoną w proszku, gorczyce oraz świeży koper i wszystko mieszamy dłońmi tak, żeby nasze ogórki ładnie się obtoczyły w przyprawach. Tak przygotowane ogórki odstawiamy na godzinę.
Ogórki przekładamy do wcześniej umytych i wyparzonych słoików (my użyliśmy małych słoiczków około 300 ml). Ogórki wkładamy, tak aby wypełniły cały słoik, aż po brzegi. Ogórki zalewamy wcześniej przygotowaną i wystudzoną zalewą, tak aby przykryły ogórki. Najlepiej zalać prawie do brzegów słoika. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy (gotujemy) przez 5 min w garnku pod przykryciem. Smacznego!