Groszek kojarzy mi się z latem i ze słońcem. Taka też jest ta sałatka. Pyszna w smaku i promienna. Połączenie groszku i orzechów, z resztą składników tworzy naprawdę przyjemną kompozycję.
Czas przygotowania 40 min
Składniki na sałatkę:
- 240 g groszku
- 100 g ryżu – 1 torebka (300 g ryżu ugotowanego)
- 100 g żółtego sera
- 300 g orzechów (najlepiej orzechy nerkowaca, ale mogą być też inne)
- 100 g papryki (1 średnia sztuka)
- 200 g wędliny
- około 3 łyżek majonezu
- sól, pieprz, papryka czerwona ostra (mogą być też inne)
Wykonanie:
Ryż gotujemy do miękkości, w osolonej wodzie. Po ugotowaniu wyjmujemy torebkę z wody i zostawiamy do wystudzenia.
Groszek odcedzamy z wody.
Żółty ser ścieramy na tarce na grubych oczkach.
Orzechy (ja użyłam włoskich) obrałam ze skorupek i posiekałam na średniej grubości elementy.
Paprykę myjemy, wykrajamy środek z nasionkami i kroimy w kostkę. Spróbujmy dopasować wielkość kostki do wielkości reszty składników, wtedy sałatka będzie wyglądać estetycznie.
Wędlinę (ja użyłam szynki, ale może być taka jaką Państwo lubią) kroimy w kostkę, podobnej wielkości do wielkości kostki papryki.
Bierzemy miskę (musi pomieścić wszystkie składniki i mieć na tyle miejsca, żeby je spokojnie wymieszać). Do miski wsypujemy wszystkie składniki, doprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą (ale pamiętajmy, że sałatka jest dla nas i musimy doprawić ją po swojemu!!!) i dodajemy majonez. Ilość majonezu podana jest orientacyjnie. Ale z majonezem tak jak z przyprawami. Jeden lubi mniej, drugi więcej. Pamiętajmy sałatka ma smakować każdemu z nas po naszemu. Wszystko dobrze mieszamy i wstawiamy na kilka godzin do lodówki, żeby składniki „się przeżarły”.
A potem… ? Smacznego!