Kilka fajnych składników: cukinia, papryka, marchewka talerz nasz rozbłyśnie kolorami lata nie tylko podczas zimowych obiadów.
Czas przygotowania 2 godz. 20 min
Składniki:
3 średnie cukinie (około 2 kilo)
1 kg marchewki
3 – 4 papryki (mogą być różnokolorowe, ale niekoniecznie)
8 małych cebul
2-3 ząbki czosnku
szklanka z brzuszkiem cukru (około 220 g)
3 łyżki z brzuszkiem soli (około 55-60 g)
200 ml octu spirytusowego 10%
150 ml octu jabłkowego
1 l wody
50-60 ml oleju
Przyprawy:
3-4 liście laurowe
7-8 ziaren ziela angielskiego
szczypta płatków z chilii
pół łyżeczki curry
łyżeczka pieprzu cytrynowego
Przygotowanie
Cukinie myjemy i obieramy ze skórki. Po usunięciu środka z pestkami, kroimy je na kostkę.
Cebule obieramy i kroimy w pół plasterki.
Cukinię i cebulę wrzucamy do garnka i zasypujemy 1,5 łyżką soli. Mieszamy i przerzucamy na sito i zostawiamy na 3-4 godz.
Paprykę myjemy, wydrążamy środki i kroimy na kostkę. Marchewki również obieramy i kroimy. Kroimy albo na plasterki, albo jeżeli marchewki są większe to na pół plasterki. Wkładamy marchewkę do garnka, zalewamy wodą, dodajemy cukier, resztę soli, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, curry i płatki chilli. Zagotowujemy całość i gotujemy przez 1 min. Teraz dodajemy do garnka cukinię z cebula i papryką. Znów gotujemy 1 min. Pamiętajmy o mieszaniu. Przyszła pora na octy (zwykły i jabłkowy). Mieszamy i wyłączamy gaz. Teraz dodajemy olej, mieszamy i próbujemy. Jeżeli trzeba czegoś dodać to ten moment. Zakręcamy i pasteryzujemy około 5 min. Wyjmujemy i odkładamy do wystygnięcia słoikiem do góry nogami. Jak wystygną odwracamy słoiki i sprawdzamy czy któryś nie cieknie.
Sałatka na zimę gotowa. Smacznego!!!