Bardzo popularna sałatka warstwowa “Gyros” dlatego nie mogło jej zabraknąć w naszej kuchni. Zawsze smakuje szybko się ją robi i szybko znika z talerza.
Czas przygotowania 50 min
Składniki:
- 3 filety z kurczaka
- 3 łyżeczki przyprawy gyros
- 2 duże cebule
- keczup ostry lub łagodny
- 4 ogórki konserwowe
- 1 puszka kukurydzy
- majonez
- 0,5 kapusty pekińskiej
- przyprawa typu warzywko
Wykonanie:
Kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni na odrobinie oleju. Pod koniec posypujemy obficie przyprawą gros. Musimy uważać, żeby nie przesmażyć kurczaka, bo zrobi się suchy.
Kroimy drobno kapustę pekińską, a cebulę i ogórki konserwowe w drobną kostkę. Ogórki musimy odcisnąć, bo inaczej sałatka podejdzie nam wodą.
Do przeźroczystego naczynia wykładamy kolejno warstwami: kurczaka, posiekaną drobno cebulę, którą smarujemy na wierzchu keczupem. Następnie pokrojony w kostkę ogórek, na to kukurydza, którą smarujemy majonezem. Na sam wierz wykładamy kapustę pekińską i obsypujemy ja jeszcze przyprawą typu warzywko.
Przepis video