zdjęcie sałatki warstwowej gyros

Sałatka warstwowa „Gyros”

Bardzo popularna sałatka warstwowa „Gyros” dlatego nie mogło jej zabraknąć w naszej kuchni. Zawsze smakuje szybko się ją robi i szybko znika z talerza.

Czas przygotowania 50 min

Składniki:

  • 3 filety z kurczaka
  • 3 łyżeczki przyprawy gyros
  • 2 duże cebule
  • keczup ostry lub łagodny
  • 4 ogórki konserwowe
  • 1 puszka kukurydzy
  • majonez
  • 0,5 kapusty pekińskiej
  • przyprawa typu warzywko

Wykonanie:

Kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni na odrobinie oleju. Pod koniec posypujemy obficie przyprawą gros. Musimy uważać, żeby nie przesmażyć kurczaka, bo zrobi się suchy.

Kroimy drobno kapustę pekińską, a cebulę i ogórki konserwowe w drobną kostkę. Ogórki musimy odcisnąć, bo inaczej sałatka podejdzie nam wodą.

Do przeźroczystego naczynia wykładamy kolejno warstwami: kurczaka,  posiekaną drobno cebulę, którą smarujemy na wierzchu keczupem. Następnie pokrojony w kostkę ogórek, na to kukurydza, którą smarujemy majonezem. Na sam wierz wykładamy kapustę pekińską i obsypujemy ja jeszcze przyprawą typu warzywko.

 

Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze