Na kolację coś lekkiego i smacznego do kanapki? To tylko sałatka śledziowa. Nie tylko dobra, ale i łatwa w przygotowaniu. W końcu Polska śledziem i ziemniakiem słynie.
Czas przygotowania 30 min
Składniki:
- 6 płatów filetów śledziowych (ala’ matjas)
- 350 g ziemniaków
- 4 jajka
- 100 g kukurydzy konserwowej
- 1 cebula (średnia)
- 4 ogórki konserwowe
- 2 – 3 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- Sól, pieprz (do smaku)
Wykonanie:
Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach. Studzimy je, a następnie ściągamy skórkę z ziemniaków i kroimy w kostkę. Jajka gotujemy na twardo. Po wystudzeniu jajka obieramy i kroimy w kostkę. Również cebulę i ogórka kroimy w kostkę. Śledzie odsączamy z zalewy i płuczemy. Jeżeli są to śledzie z zalewy słonej płuczemy je tak długo, by pozbyć się smaku soli. Śledzie kroimy w kostkę i wszystkie składniki mieszamy razem. Dodajemy majonez, musztardę, sól, pieprz do smaku i wszystko dobrze mieszamy. Na koniec próbujemy i sprawdzamy czy ilość soli, pieprzu lub majonezu jest wedle naszego gustu. Sałatkę wkładamy do lodówki na kilka godzin, by smaki się przegryzły.
Życzę smacznego!