zdjęcie sałatki śledziowej

Sałatka śledziowa

Na kolację coś lekkiego i smacznego do kanapki? To tylko sałatka śledziowa. Nie tylko dobra, ale i łatwa w przygotowaniu. W końcu Polska śledziem i ziemniakiem słynie.

Czas przygotowania 30 min

Składniki:

  • 6 płatów filetów śledziowych (ala’ matjas)
  • 350 g ziemniaków
  • 4 jajka
  • 100 g kukurydzy konserwowej
  • 1 cebula (średnia)
  • 4 ogórki konserwowe
  • 2 – 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • Sól, pieprz (do smaku)

 Wykonanie:

Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach. Studzimy je, a następnie ściągamy skórkę z ziemniaków i kroimy w kostkę. Jajka gotujemy na twardo. Po wystudzeniu jajka obieramy i kroimy w kostkę. Również cebulę i ogórka kroimy w kostkę. Śledzie odsączamy z zalewy i płuczemy. Jeżeli są to śledzie z zalewy słonej płuczemy je tak długo,  by pozbyć się smaku soli. Śledzie kroimy w kostkę i wszystkie składniki mieszamy razem. Dodajemy majonez, musztardę, sól, pieprz do smaku i wszystko dobrze mieszamy. Na koniec próbujemy i sprawdzamy czy ilość soli, pieprzu lub majonezu jest wedle naszego gustu. Sałatkę wkładamy do lodówki na kilka godzin, by smaki się przegryzły.

Życzę smacznego!

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze