zdjęcie sałatki greckiej

Sałatka grecka

Poznaj greckie klimaty przygotowując sałatkę grecką. To idealna propozycja na lato. Przepis prosty i szybki w wykonaniu.

Czas przygotowania 25 min

Składniki:

  • 1 opakowanie serka feta półtłustego
  • pól główki średniej sałaty lodowej
  • średnia papryka czerwona
  • średnia papryka zielona
  • puszka kukurydzy konserwowej
  • 8-10 pomidorków koktajlowych
  • 10-15 oliwek czarnych
  • 1 opakowanie sosu koperkowo – ziołowego
  • Sól, pieprz, papryka czerwona ostra

Wykonanie:

Liście sałaty rwiemy ręcznie do miski. Dorzucamy kukurydzę, pokrojone w drobną kostkę papryki, pokrojone wszerz pomidorki, pokrojone w krążki oliwki.

Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką. Osobno w 2 łyżkach wody i 2 łyżkach oleju rozrabiamy sos koperkowo – ziołowy, a następnie dodajemy do sałatki. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy.

Na sam koniec ser feta kroimy w kostkę i dokładamy do sałatki, którą na koniec delikatnie mieszamy tak, żeby ser feta nie zrobił się w miazgę.

Wielkość krojenia w kostkę zależy od własnych upodobań. Do sałatki można dodać również paprykę żółtą, cebulę czerwoną.

Subskrybuj
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze