Przepis na tradycyjne ogórki małosolne.
Czas przygotowania 30 min
Składniki:
1,2 kg ogórków gruntowych (na słoik 3 litrowy)
2 litry wody
sól 3 łyżki (dwie łyżki na 1,5 l wody)
3 – 4 ząbki czosnku
4 całe gałązki kopru wraz z „baldachimami”
2 świeże liście chrzanu
mały kawałek korzenia chrzanu
Wykonanie:
Wodę z solą zagotować i zostawić do wystudzenia. Ogórki umyć w wodzie, usunąć szypułki i ułożyć w słoiku. Pomiędzy ogórkami dajemy ząbki czosnku, koper oraz liście i korzeń chrzanu. Wszystko zalewamy wystudzoną wodą z solą, tak aby przykryć ogórki. Przykrywamy zakrętką, ale nie zakręcamy szczelnie. Ogórki ukiszą się po kilku dniach. Smacznego!