zdjęcie ogorków w słoiku

Ogórki korniszony

Przepis na ogórki korniszony, które swoim smakiem ubarwiają nam jesienne lub zimowe obiady lub kolacje. Z przepisu wychodzi 10 słoików 1 litrowych.

Czas przygotowania 2 godz. 20 min

Przepis na 10 słoików litrowych

Składniki na zalewę:

  • 4 litry wody
  • 4 łyżki cukru
  • 6 łyżek soli
  • 2 szklanki octu
  • 4 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego

Składniki na ogórki:

  • Około 5 kg ogórków
  • 10 łyżeczek gorczycy
  • 10 pączków kopru świeżego
  • 20 ząbków czosnku
  • 10 listków wiśni
  • ziarna pieprzu
  • korzeń chrzanu
  • 2 marchewki

Wykonanie:

W pierwszej kolejności przygotowujemy zalewę do ogórków. Do  garnka wlewamy 5 litrów wody, dodajemy 4 łyżki cukru, 6 łyżek soli, 2 szklanki octu, 4 liście laurowe i około 6 ziaren ziela angielskiego. Gotujemy, aż do wrzenia. Zostawiamy do przestudzenia. Ogórki myjemy i pozbawiamy ogonków. Słoiki i zakrętki dokładnie myjemy i wyparzamy wrzątkiem. Do każdego słoika dajemy 1 łyżeczkę gorczycy, 1 pączek kopru świeżego, 2 ząbki czosnku, 1 listek wiśni (możemy pominąć), kilka ziaren pieprzu, kawałek korzenia chrzanu i kilka plasterków marchewki. Następnie do słoika wkładamy ogórki „ogonkami” do góry. Wkładamy je ciasto, aby wypełniły cały słoik. Całość zalewamy wcześniej przygotowaną zalewą, aż po same brzegi słoika. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy 5 min (gotujemy) pod przykryciem, w garnku wypełnionym wodą, tak aby sięgała ona do ¾ słoika. Po 5 min wyjmujemy z garnka i obracamy słoiki do góry dnem i zostawiamy do ostudzenia, wtedy możemy słoiki obrócić  z powrotem do góry zakrętką.

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze