Przepis na ogórki korniszony, które swoim smakiem ubarwiają nam jesienne lub zimowe obiady lub kolacje. Z przepisu wychodzi 10 słoików 1 litrowych.
Czas przygotowania 2 godz. 20 min
Przepis na 10 słoików litrowych
Składniki na zalewę:
- 4 litry wody
- 4 łyżki cukru
- 6 łyżek soli
- 2 szklanki octu
- 4 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
Składniki na ogórki:
- Około 5 kg ogórków
- 10 łyżeczek gorczycy
- 10 pączków kopru świeżego
- 20 ząbków czosnku
- 10 listków wiśni
- ziarna pieprzu
- korzeń chrzanu
- 2 marchewki
Wykonanie:
W pierwszej kolejności przygotowujemy zalewę do ogórków. Do garnka wlewamy 5 litrów wody, dodajemy 4 łyżki cukru, 6 łyżek soli, 2 szklanki octu, 4 liście laurowe i około 6 ziaren ziela angielskiego. Gotujemy, aż do wrzenia. Zostawiamy do przestudzenia. Ogórki myjemy i pozbawiamy ogonków. Słoiki i zakrętki dokładnie myjemy i wyparzamy wrzątkiem. Do każdego słoika dajemy 1 łyżeczkę gorczycy, 1 pączek kopru świeżego, 2 ząbki czosnku, 1 listek wiśni (możemy pominąć), kilka ziaren pieprzu, kawałek korzenia chrzanu i kilka plasterków marchewki. Następnie do słoika wkładamy ogórki „ogonkami” do góry. Wkładamy je ciasto, aby wypełniły cały słoik. Całość zalewamy wcześniej przygotowaną zalewą, aż po same brzegi słoika. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy 5 min (gotujemy) pod przykryciem, w garnku wypełnionym wodą, tak aby sięgała ona do ¾ słoika. Po 5 min wyjmujemy z garnka i obracamy słoiki do góry dnem i zostawiamy do ostudzenia, wtedy możemy słoiki obrócić z powrotem do góry zakrętką.