zdjęcie propolisu

Nalewka z propolisu

Ludzie od dawien dawna znają i cenią produkty pszczele: jak miód czy kit pszczeli. Naprawdę zdrowe i w prosty, ale skuteczny sposób radzą sobie z wieloma chorobami. Chciejmy korzystać z dobrodziejstw natury. Kit pszczeli w formie nalewki posiada wiele cennych witamin, minerałów i innych składników dzięki, którym radzi sobie w niejednej sytuacji.

Propolis, czyli kit pszczeli, czyli wytwarzana przez pszczoły gęsta, lepka substancja służąca do wyściełania wnętrza ula. Kit pszczeli pozwala uszczelnić ul, wzmocnić jego konstrukcję oraz odkazić go i zdezynfekować.

Propolis jest najsilniejszym z naturalnych antybiotyków!
Zazwyczaj skład propolisu przedstawia się następująco:
  • ok. 40-85% – żywice
  • 12-30% – roślinne i pszczele woski,
  • 14-18% – flawonoidy i fitozwiązki,
  • pyłki kwiatowe – 5-10% – pyłki kwiatowe,
  • 4-15% – olejki eteryczne,
  • 4-10% – garbniki,
  • czasem różne zanieczyszczenia mechaniczne.

zdjęcie propolisu

Za właściwości prozdrowotne i lecznicze propolisu odpowiadają zawarte w nim związki:
  • witaminy – witaminy A, C, D i E oraz z grupy B;
  • minerały – żelazo, miedź, kobalt, magnez, cynk, fosfor, mangan, krzem, selen;
  • kwasy fenolowe;
  • flawonoidy;
  • terpenoidy,
  • kumaryny.




Przy takim składzie jaki posiada propolis warto wspomnieć o jego właściwościach. Apierapia, czyli sztuka leczenia za pomocą produktów pszczelich używa propolisu, ponieważ wykazuje on działanie przeciwdrobnoustrojowe, czyli ma działanie:

  • przeciwbakteryjne,
  • przeciwgrzybicze,
  • zapobiega rozwojowi roztoczy.
Ma również zastosowanie w leczeniu:
  • stanów zapalnych i infekcji gardła,
  • stanów zapalnych skóry i błon śluzowych,
  • zakażenia paciorkowcem,
  • wirusa opryszczki pospolitej,
  • polio,
  • stymuluje układ immunologiczny (wzmacnia odporność),
  • niweluje skutki stresu,
  • pozytywnie wpływa na układ krwionośny,
  • wirusowe zapalenie wątroby we wczesnych stadiach.

zdjęcie propolisu

Natomiast medycyna naturalna stosuje kit pszczeli jako środek hamujący rozwój chorób nowotworowych (raka piersi, płuc, jelita grubego czy czerniaka złośliwego).

Dobroczynne działanie propolisu zastosowano również w kosmetyce, np. do pielęgnacji skóry czy włosów.

Pomimo tych dobroczynnych walorów, kit pszczeli może wykazywać działanie alergiczne, z tego względu dzieciom nie należy podawać wewnętrznie kropli pro polisowych.

Propolis jest substancją żywiczną, która jest bardzo lepka i nie rozpuszcza się w wodzie. Dlatego, żeby przygotować „magiczną” nalewkę potrzebny jest mocny alkohol  70%-74%. Powyżej 74% alkohol prowadzi do spalenia propolisu.




Przepis na nalewkę z propolisu
Składniki:
  • 100 g kitu pszczelego
  • 500 ml spirytusu 95%
  • 190 ml przegotowanej wody
Dodatkowo:
  • duży słoik (900 ml)
Wykonanie:

Słoik i zakrętkę dokładnie myjemy, a następnie wyparzamy.

Jeżeli mamy alkoholomierz możemy dokładnie zmierzyć stężenie alkoholu. Jeżeli nie posiadamy takiego urządzenia, to mieszamy 500 ml alkoholu 95% z 190 ml wody, żeby uzyskać alkohol o stężeniu około 70%. W silniejszym alkoholu ponad 74% doprowadzimy do spalenia propolisu, a słabszy alkohol poniżej 70% nie wydobędzie wszystkich składników z propolisu. Pamiętajmy przy mieszaniu alkoholu zawsze wlewamy alkohol do wody. Objętość alkoholu zmienia się wraz ze zmianą temperatury otoczenia.  Dlatego powyższe obliczenia  dokonywaliśmy  w temperaturze otoczenia około 20°C.

zdjęcie propolisu

Gdy mamy już przygotowany alkohol, to do słoika wsypujemy 100 g kitu pszczelego, zalewamy wcześniej przygotowanym alkoholem, zakręcamy słoik i wszystko dokładnie mieszamy, potrząsając słoikiem.

Słoik odstawiamy na 3 tygodnie w ciemne miejsce, np. do szafki. Ale codziennie musimy go wymieszać, potrząsając słoikiem.

Po 3 tygodniach bierzemy delikatnie słoik, żeby nie wzruszyć kitu pszczelego, który osadził się na dnie słoika i delikatnie przelewamy do innego naczynia przez sitko. Kiedy kit pszczeli będzie już na górze słoika przestajemy go przelewać. Bierzemy drugie naczynie i przelewamy pozostały płyn razem z osadem. Następnie płyn, który uzyskaliśmy z osadu przesączamy przez gazę i dolewamy do pozostałego propolisu.

Propolis przechowujemy w ciemnym miejscu, bez dostępu światła.

Dawkowanie:

Profilaktycznie – około 20 kropli propolisu ( 0,5 łyżeczki) na pół szklanki osłodzonej wody. Wodę możemy osłodzić cukrem lub miodem. Stosujemy 2 razy dziennie.

Ból gardła, zapalenie błon śluzowych jamy ustnej – około 50 kropli na szklankę wody. I takim roztworem płuczemy gardło. Możemy również zrobić płyn do popijania z herbaty 250 ml na 30 kropli propolisu.

Choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy – 50 kropli propolisu na 100 ml ciepłego mleka. Stosujemy 3 razy dziennie.

Zapalenie wątroby – około 50 kropli propolisu na ¼ szklanki przegotowanej wody. Stosujemy 2 razy dziennie.

Nadciśnienie tętnicze i problemy z miażdżycą – 40 kropel propolisu na 100 ml przegotowanej wody. Stosujemy 1 dziennie.

Stosowanie na rany – propolis rozcieńczamy 1:10 i stosujemy bezpośrednio na rany.

Uwaga!

1 osoba na 100 może być uczulona na propolis!

Żeby sprawdzić czy nie jesteśmy uczuleni na propolis, smarujemy nadgarstek propolisem i czekamy 24 godziny by zobaczyć, czy nie ma swędzenia, pieczenia czy zaczerwienienia naskórka.

Poniżej prezentujemy film z serii „Jak zrobić – Propolis”

propolis

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze