Worki (rękawy) cukiernicze są niezbędne dla każdego cukiernika amatora i zawodowca. Służą do szprycowania i dekorowania tortów, ciast oraz ciasteczek. Na naszym rynku dostępne są różne worki cukiernicze jednorazowego lub wielokrotnego użytku. Ale który rękaw cukierniczy wybrać: silikonowy, foliowy, a może bawełniany. Który będzie najlepszy? Na te pytania postaram się Państwu znaleźć odpowiedź w tym artykule.
Butelka do nakładania kremu
Może to nie jest rękaw cukierniczy, ale jest dostępna na naszym rynku, więc postanowiłam parę słów o tym wynalazku napisać. Butelka wykonana jest z sylikonu. Ma pojemność pół litra, a to naprawdę bardzo mało. Jest trwała, można łatwo ją umyć. Posiada zestaw tytek.
A jak sprawuje się w praktyce? Otwór w tej butelce ma tylko 3,5 cm, więc bardzo ciężko nałożyć jest do niej krem. Butelka jest dosyć mała, dlatego można zapomnieć o nakładaniu nią kremu do tortu czy ciasta. Możemy najwyżej robić nią rozetki, czy jakieś małe dekoracje. Następna jej wada to taka, że nie wyciśniemy z niej całego kremu, ponieważ uniemożliwia to zwężenie butelki i twarda duża złączka z pierścieniem do wkręcania tytek. W zestawie jest 8 tytek, które mają swój system zapinania. Z tego powodu nie użyjemy do niej uniwersalnych tytek z metalu.
Rękaw cukierniczy z silikonu
Zestaw zawiera worek cukierniczy i zestaw 8 plastikowych tytek. Niestety nie dokupimy kolejnych tytek, ponieważ mają specjalne zamknięcie i uniwersalne metalowe tytki nie pasują. Oczywiście, jak to silikon, łatwo można go umyć i jest bardzo trwały. Jednak worek z silikonu jest dosyć gruby, przez co nie daje takiej dobrej kontroli przy nakładaniu kremu. Przy wykładaniu kremu, a nawet bitej śmietany część kremu wychodzi górą ponieważ silikon jest dosyć gruby i ciężko go związać, żeby był szczelnie zamknięty.
Rękaw cukierniczy bawełniany
Rękaw jest wykonany z bawełny, a tym samym jest wielokrotnego użytku, więc możemy go używać wielokrotnie, a dzięki temu oszczędzamy pieniądze. Do tego worka pasują uniwersalne tytki z metalu nierdzewnego. Ale nie wszystko jest tak piękne jak się wydaje. Worek z bawełny musimy dobrze umyć. A tak naprawdę umycie go, to za mało, ponieważ taki worek z bawełny musimy dobrze wyparzyć! Jeżeli tego nie zrobimy to bakterie, które są np. w bitej śmietanie zrobią swoje i rękaw będzie brzydko pachniał.
Rękaw cukierniczy jednorazowy
Rękawy jednorazowe wykonane są po prostu z foli spożywczej. Sprzedawane są w różnych rozmiarach i w różnych ilościach. W Internecie można go już kupić za cenę 60 zł za 100 sztuk, więc wychodzi 0,6 groszy za sztukę. Worki wykonane są z dobrej jakości foli, więc nawet jak byśmy chcieli to możemy je umyć i użyć jeszcze z kilka razy. Do takiego rękawa cukierniczego pasują tytki uniwersalne, ponieważ nożyczkami odcinamy róg worka na wielkość trochę mniejszą niż tytka, wkładamy ją i możemy nakładać krem.
Podsumowanie
Na rynku mamy różne rodzaje rękawów cukierniczych i na pewno każdy ma swój ulubiony. Dla mnie najlepszy jest rękaw cukierniczy jednorazowy, ponieważ cenię sobie czas i wygodę. Jest łatwy w użyciu, nie musimy go myć. Ale co najważniejsze folia, z której jest wykonany rękaw jest cienka i daje bardzo dobrą kontrolę w nakładaniu kremu. Dla mnie niezawodne w przyrządzaniu ciast, tortów i nie tylko. A dla Państwa, który rękaw cukierniczy jest najlepszy? Mam nadzieje, że podzielą się Państwo opinią ze mną i z czytelnikami. Zapraszam do pisania i komentowania na forum poniżej.