zdjęcie orzechów i migdałów

Jak obrać skórkę z…

Chcąc zrobić ciasto z przepisu niejednokrotnie potrzebowaliśmy migdały obrane ze skórki, albo orzechy laskowe. Ale jak obrać migdały lub orzechy? Dlatego zapraszam serdecznie do przeczytania tego artykułu, co pozwoli Państwu na zdobycie tej umiejętności.

Orzechy laskowe –  jedne z najsmaczniejszych orzechów, ale skórka nadaje im gorzki smak.

Żeby pozbyć się skórki z orzechów laskowych, trzeba je na patelni uprażyć. Zobaczymy jak skórka będzie pękać i podczas mieszania z niektórych orzechów skórka sama zacznie schodzić. Wtedy takie orzechy wysypujemy na płócienną szmatkę, przykrywamy drugą szmatka i pocieramy intensywnie.  To spowoduje oddzielenie się skórki od orzechów.

Orzechy włoskie – bardzo popularne u nas w Polsce i bardzo cenione za ich smak.

Żeby pozbyć się skórki z orzechów włoskich, wystarczy wstawić blaszkę z orzechami do piekarnika nagrzanego do 180°C na 10 min. Następnie jak przy orzechach laskowych wsypujemy pomiędzy ściereczki i intensywnie pocieramy. Skórka powinna sama zejść.

Migdały – niezwykle smaczne, a przy tym bogate w cenne składniki odżywcze dla zdrowia.

Żeby obrać migdały ze skórki, zalewamy je wrzątkiem i odstawiamy na 15 min. Po tym czasie dajemy migdały na sitko lub durszlak i zalewamy zimną wodą. następnie paluszkami naciskamy na migdała i powinien wyskoczyć sam ze skórki.

Mam nadzieję, że te kilka porad pomogą Państwo przy pieczeniu ciast i robieniu potraw z orzechami i migdałami.




Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze