zdjęcie syropu w butelce i kieliszku

Domowy syrop na odporność i przeziębienie

Już jesień i jak co roku przygotowuję moim dzieciom domowy, pełen witamin syrop. Któryś z kolei, bo najlepszy jest świeży, a że nie ma żadnych środków konserwujących, nie ma długiego okresu przydatności. A poza tym dzieciom smakuje, więc długo nie postoi w lodówce. Zapytają Państwo: Po co syrop? Jaki syrop? Syropy są w aptekach i przepisują je lekarze! To prawda, ale czasami dobrze wrócić do natury i skorzystać z jej dobrodziejstw, a nie stawiać tylko na fabryki leków, pełne sztucznych, niekoniecznie trafionych specyfików. Nie to, żeby nie korzystać z medycyny konwencjonalnej i nie słuchać lekarzy. Chodzi o to, żeby czasami zapobiegać niż leczyć, a do tego najlepsza jest „matka natura”. Dlatego jeśli mogę to czerpię z natury, tak jak w przypadku mojego syropu. Co to za specyfik? Prosty, dobry w smaku i łatwy do przygotowania. Dzieci piją go chętnie i na pewno nie jest szkodliwy!!!! Takie cudo bez konserwantów 😀

Przejdźmy do konkretów. Przepis na mój specyfik to: woda, sok z cytryny, miód, imbir, czosnek.

Już widzę komentarze niektórych z Państwa, że robię wielkie halo! Składniki jak składniki i niby z czego ma być ten super syrop. Pozwólcie Państwo, że przytoczę kilka ważnych informacji, właśnie o tych kilku, teoretycznie nieciekawych składnikach.

WODA

Woda jest bardzo dobrym rozpuszczalnikiem i jest niezbędna do życia.

zdjęcie cytryny na drzewku

CYTRYNA

To co w cytrynie jest cenne to:

  • wapń,
  • żelazo,
  • magnez,
  • fosfor,
  • potas,
  • selen,
  • witamina C,
  • kwas foliowy,
  • cholina,
  • luteina + zeaksantyna.
  • bet – karoten,
  • witaminy z grupy A,B, E,
  • soda

Biorąc pod uwagę wszystkie te cenne składniki (nie będę się rozpisywać o ich właściwościach. O tym mogą sobie Państwo sami poczytać) doszukałam się jakie cytryna ma właściwości prozdrowotne. Chciałabym podkreślić, że właściwości te doceniano już w starożytnych Chinach i Indiach.




I tak:

  1. wzmacniają odporność,
  2. oczyszczają organizm z toksyn,
  3. wspomagają układ krążenia,
  4. wspierają funkcjonowanie wątroby,
  5. zwalczają problemy trawienne,
  6. wspomagają odchudzanie,
  7. poprawiają kondycję skóry,
  8. pobudzają wydzielanie enzymów trawiennych i procesy trawienne (przyśpieszając samooczyszczanie organizmu),
  9. chronią przed zapaleniem wielostawowym czyli reumatoidalnemu zapaleniu stawów.

No i jeszcze jedno. Cytrynom, dzięki zawartości limonenu, który jest silnym przeciwutleniaczem, przypisuje się działanie przeciwnowotworowe. W przeprowadzonych badaniach ten cały limonen niszczył  komórki rakowe, między innymi nowotworów jamy ustnej, płuc, piersi, żołądka, okrężnicy i jamy ustnej, skóry.

zdjęcie miodu

MIÓD

wg Wikipedii to słodki produkt spożywczy, w warunkach naturalnych wytwarzany głównie przez pszczoły. Jest to produkt znany od czasów pierwszych ludzi.

To tak wzniośle o złotym, słodkim produkcie. A czy zawiera coś, jakieś elementy? Biorąc pod uwagę 100 g miodu to znajdziemy w nim:

  • wapń,
  • żelazo,
  • fosfor,
  • magnez,
  • bar,
  • bor,
  • cynę,
  • cynk,
  • fluor,
  • glin,
  • kobalt,
  • molibden,
  • nikiel,
  • pallad,
  • potas,
  • wanad,
  • wolfram
  • i inne mikroelementy,
  • witaminy takie jak: A, B1, B2,B6, B12, C, PP
  • kwasy organiczne – one decydują o smaku miodu,
  • olejki eteryczne – mają wpływa na zamach miodu,
  • barwniki – one odpowiadają za kolor miodu.

A te wszystkie powyższe składniki składają się na właściwości lecznicze miodu, do których zaliczamy:

  1. szybsze gojenie ran,
  2. mniejsze ryzyko powstania bliznowców,
  3. leczenie wrzodów żołądka,
  4. łagodzenie biegunek,
  5. obniżenie ciśnienia krwi,
  6. powstrzymywanie miażdżycy,
  7. leczenie chorób wątroby i dróg żółciowych,
  8. ukojenie nerwów,
  9. łatwiejsze zasypianie,
  10. pobudzanie pracy mózgu.

Co dla mnie ważne to to, że zwalcza bakterie skuteczniej niż niejeden antybiotyk, czyli  wspomaga organizm w walce z przeziębieniem i chorym gardłem. A resztę o miodzie znajdą Państwo w internecie.

zdjęcie imbiru

IMBIR

Odkryty najprawdopodobniej w Melanezji, rozpowszechniony w Azji i nad Morzem Śródziemnym. Dotarł również do Polski i z roku na rok zwiększa się zapotrzebowanie na ten korzeń. Od  lat imbir lekarski stosowany jest jako jedna z domowych metod leczenia przeziębień i infekcji. Możliwe jest to dzięki temu, że imbir zawiera ponad dziesięć składników o działaniu antywirusowym.

Korzeń imbiru zawiera gingerole, czyli składniki aktywne, które mają działanie:

  1. wspomagające leczenie procesów zapalnych,
  2. przeciwbólowe – szczególnie w przypadku bolesnych menstruacji i migren,
  3. odtruwające,
  4. przeciwwirusowe ,
  5. antyseptyczne,
  6. przeciwbakteryjne,
  7. rozgrzewające,
  8. poprawiające trawienie (poprzez pobudzenie pracy żołądka), a jest tego więcej.

Korzeń imbiru można stosować w różny sposób:

  • dodając kawałki do herbaty (prewencyjnie jesienią i zimą),
  • ze sproszkowanego imbiru przygotowywać roztwór na bolące gardło, albo przeciwkaszlowo,
  • płukanka do ust działa świetnie odświeżająco,
  • w formie olejku do masażu przy bolących mięśniach

zdjęcie czosnku

CZOSNEK

Według Wikipedii czosnek jest warzywem, przyprawą i rośliną leczniczą. Pochodzi z Azji Środkowej, skąd rozprzestrzeniony został jako roślina uprawna do Europy i północnej Afryki, z czasem trafił na inne kontynenty.

A co w nim takiego cudownego, że warto stosować, nawet jeden mały ząbek codziennie? A otóż jeden ząbek zawiera:

  • związki flawonoidowe,
  • aminokwasy,
  • saponiny (znów pomagając sobie wikipedią mają działanie lecznicze: moczopędne, wykrztuśne, wzmagają wydzielanie śluzu, wzmagają procesy wchłaniania składników pokarmowych z jelit do krwi, przeciwzapalnie, przeciwbakteryjne, pierwotniakobójcze, przeciwgrzybiczne i przeciwwirusowe, pobudzają wydzielanie soku żołądkowego, żółci i soku jelitowego. Mogą wpływać na poziom cholesterolu),
  • cukry,
  • związki śluzowe (znów pomagając sobie wikipedią: jako środki ochronne mają znaczenie w stanach zapalnych przewodu pokarmowego, stanach zapalnych dróg oddechowych, zastosowaniu zewnętrznym na skórę),
  • różnorakie witaminy typu C, B1, B2, PP,
  • prowitamina A,
  • liczne sole mineralne (potasu, wapnia, magnezu)
  • rzadkie mikroelementy m.in. kobalt, chrom i nikiel.
  • olejki eteryczne zawierające siarczki i allicynę, która charakteryzuje się mocnym zapachem.

A na co działa ta cała wyliczona przeze mnie apteka? Wyżej wymienione elementy pomagają w:

  • zwalczaniu infekcji,
  • chronieniu przed zawałem i udarem,
  • wspomagają trawienie,
  • niszczą pasożyty jelit,
  • obniżają ciśnienie krwi,
  • hamują rozwój bakterii,
  • działają antynowotworowo,
  • działają odmładzająco.
Przepis na syrop

Tyle wyliczania zdrowotnych właściwości składników do domowego syropku. No dobra a jak go zrobić?

  • 200 ml wody – przegotowana i przestudzona
  • 3 łyżki miodu
  • sok z 2 cytryn
  • 10 cm imbiru – krojony w drobną kosteczkę lub starty na tace o grubych oczkach
  • 2-3-4 ząbki czosnku – przeciśnięty przez wyciskarkę

Do szklanego dzbanka wlewamy wodę, dolewamy sok z cytryn i dodajemy miodu. Mieszamy wszystko łyżką drewnianą, aż miód się rozpuści. Dorzucamy imbir i czosnek, mieszamy. Przykrywamy folią spożywczą albo woreczkiem foliowym i zostawimy na 5-6 godzin, mieszając co jakiś czas. Następnie przecedzamy całą zawartość dzbanka przez sitko albo gazę, najlepiej do szklanej butelki. Zakręcamy i przechowujemy w lodówce.

Jak pijemy? 2-3 razy dziennie po około 30 ml, za każdym razem. Jednak przed każdym użyciem proszę wstrząsnąć butelką!

I w tym syropie dobre jest to, że możemy zmieniać sobie ilości podanych składników. Chcemy więcej lub mniej miodu, soku z cytryny, imbiru czy czosnku, to robimy tak jak lubimy. Jedyne co proponowałabym zachować w stałej ilości to ilość wody.

Specyfik NA PEWNO nie zaszkodzi, ale jego właściwości wpłyną NA PEWNO pozytywnie na nasz zdrowy czy też potrzebujący wsparcia organizm.

Życzę zdrówka.



Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze