Już jesień i jak co roku przygotowuję moim dzieciom domowy, pełen witamin syrop. Któryś z kolei, bo najlepszy jest świeży, a że nie ma żadnych środków konserwujących, nie ma długiego okresu przydatności. A poza tym dzieciom smakuje, więc długo nie postoi w lodówce. Zapytają Państwo: Po co syrop? Jaki syrop? Syropy są w aptekach i przepisują je lekarze! To prawda, ale czasami dobrze wrócić do natury i skorzystać z jej dobrodziejstw, a nie stawiać tylko na fabryki leków, pełne sztucznych, niekoniecznie trafionych specyfików. Nie to, żeby nie korzystać z medycyny konwencjonalnej i nie słuchać lekarzy. Chodzi o to, żeby czasami zapobiegać niż leczyć, a do tego najlepsza jest „matka natura”. Dlatego jeśli mogę to czerpię z natury, tak jak w przypadku mojego syropu. Co to za specyfik? Prosty, dobry w smaku i łatwy do przygotowania. Dzieci piją go chętnie i na pewno nie jest szkodliwy!!!! Takie cudo bez konserwantów 😀
Przejdźmy do konkretów. Przepis na mój specyfik to: woda, sok z cytryny, miód, imbir, czosnek.
Już widzę komentarze niektórych z Państwa, że robię wielkie halo! Składniki jak składniki i niby z czego ma być ten super syrop. Pozwólcie Państwo, że przytoczę kilka ważnych informacji, właśnie o tych kilku, teoretycznie nieciekawych składnikach.
WODA
Woda jest bardzo dobrym rozpuszczalnikiem i jest niezbędna do życia.
CYTRYNA
To co w cytrynie jest cenne to:
- wapń,
- żelazo,
- magnez,
- fosfor,
- potas,
- selen,
- witamina C,
- kwas foliowy,
- cholina,
- luteina + zeaksantyna.
- bet – karoten,
- witaminy z grupy A,B, E,
- soda
Biorąc pod uwagę wszystkie te cenne składniki (nie będę się rozpisywać o ich właściwościach. O tym mogą sobie Państwo sami poczytać) doszukałam się jakie cytryna ma właściwości prozdrowotne. Chciałabym podkreślić, że właściwości te doceniano już w starożytnych Chinach i Indiach.
I tak:
- wzmacniają odporność,
- oczyszczają organizm z toksyn,
- wspomagają układ krążenia,
- wspierają funkcjonowanie wątroby,
- zwalczają problemy trawienne,
- wspomagają odchudzanie,
- poprawiają kondycję skóry,
- pobudzają wydzielanie enzymów trawiennych i procesy trawienne (przyśpieszając samooczyszczanie organizmu),
- chronią przed zapaleniem wielostawowym czyli reumatoidalnemu zapaleniu stawów.
No i jeszcze jedno. Cytrynom, dzięki zawartości limonenu, który jest silnym przeciwutleniaczem, przypisuje się działanie przeciwnowotworowe. W przeprowadzonych badaniach ten cały limonen niszczył komórki rakowe, między innymi nowotworów jamy ustnej, płuc, piersi, żołądka, okrężnicy i jamy ustnej, skóry.
MIÓD
wg Wikipedii to słodki produkt spożywczy, w warunkach naturalnych wytwarzany głównie przez pszczoły. Jest to produkt znany od czasów pierwszych ludzi.
To tak wzniośle o złotym, słodkim produkcie. A czy zawiera coś, jakieś elementy? Biorąc pod uwagę 100 g miodu to znajdziemy w nim:
- wapń,
- żelazo,
- fosfor,
- magnez,
- bar,
- bor,
- cynę,
- cynk,
- fluor,
- glin,
- kobalt,
- molibden,
- nikiel,
- pallad,
- potas,
- wanad,
- wolfram
- i inne mikroelementy,
- witaminy takie jak: A, B1, B2,B6, B12, C, PP
- kwasy organiczne – one decydują o smaku miodu,
- olejki eteryczne – mają wpływa na zamach miodu,
- barwniki – one odpowiadają za kolor miodu.
A te wszystkie powyższe składniki składają się na właściwości lecznicze miodu, do których zaliczamy:
- szybsze gojenie ran,
- mniejsze ryzyko powstania bliznowców,
- leczenie wrzodów żołądka,
- łagodzenie biegunek,
- obniżenie ciśnienia krwi,
- powstrzymywanie miażdżycy,
- leczenie chorób wątroby i dróg żółciowych,
- ukojenie nerwów,
- łatwiejsze zasypianie,
- pobudzanie pracy mózgu.
Co dla mnie ważne to to, że zwalcza bakterie skuteczniej niż niejeden antybiotyk, czyli wspomaga organizm w walce z przeziębieniem i chorym gardłem. A resztę o miodzie znajdą Państwo w internecie.
IMBIR
Odkryty najprawdopodobniej w Melanezji, rozpowszechniony w Azji i nad Morzem Śródziemnym. Dotarł również do Polski i z roku na rok zwiększa się zapotrzebowanie na ten korzeń. Od lat imbir lekarski stosowany jest jako jedna z domowych metod leczenia przeziębień i infekcji. Możliwe jest to dzięki temu, że imbir zawiera ponad dziesięć składników o działaniu antywirusowym.
Korzeń imbiru zawiera gingerole, czyli składniki aktywne, które mają działanie:
- wspomagające leczenie procesów zapalnych,
- przeciwbólowe – szczególnie w przypadku bolesnych menstruacji i migren,
- odtruwające,
- przeciwwirusowe ,
- antyseptyczne,
- przeciwbakteryjne,
- rozgrzewające,
- poprawiające trawienie (poprzez pobudzenie pracy żołądka), a jest tego więcej.
Korzeń imbiru można stosować w różny sposób:
- dodając kawałki do herbaty (prewencyjnie jesienią i zimą),
- ze sproszkowanego imbiru przygotowywać roztwór na bolące gardło, albo przeciwkaszlowo,
- płukanka do ust działa świetnie odświeżająco,
- w formie olejku do masażu przy bolących mięśniach
CZOSNEK
Według Wikipedii czosnek jest warzywem, przyprawą i rośliną leczniczą. Pochodzi z Azji Środkowej, skąd rozprzestrzeniony został jako roślina uprawna do Europy i północnej Afryki, z czasem trafił na inne kontynenty.
A co w nim takiego cudownego, że warto stosować, nawet jeden mały ząbek codziennie? A otóż jeden ząbek zawiera:
- związki flawonoidowe,
- aminokwasy,
- saponiny (znów pomagając sobie wikipedią mają działanie lecznicze: moczopędne, wykrztuśne, wzmagają wydzielanie śluzu, wzmagają procesy wchłaniania składników pokarmowych z jelit do krwi, przeciwzapalnie, przeciwbakteryjne, pierwotniakobójcze, przeciwgrzybiczne i przeciwwirusowe, pobudzają wydzielanie soku żołądkowego, żółci i soku jelitowego. Mogą wpływać na poziom cholesterolu),
- cukry,
- związki śluzowe (znów pomagając sobie wikipedią: jako środki ochronne mają znaczenie w stanach zapalnych przewodu pokarmowego, stanach zapalnych dróg oddechowych, zastosowaniu zewnętrznym na skórę),
- różnorakie witaminy typu C, B1, B2, PP,
- prowitamina A,
- liczne sole mineralne (potasu, wapnia, magnezu)
- rzadkie mikroelementy m.in. kobalt, chrom i nikiel.
- olejki eteryczne zawierające siarczki i allicynę, która charakteryzuje się mocnym zapachem.
A na co działa ta cała wyliczona przeze mnie apteka? Wyżej wymienione elementy pomagają w:
- zwalczaniu infekcji,
- chronieniu przed zawałem i udarem,
- wspomagają trawienie,
- niszczą pasożyty jelit,
- obniżają ciśnienie krwi,
- hamują rozwój bakterii,
- działają antynowotworowo,
- działają odmładzająco.
Przepis na syrop
Tyle wyliczania zdrowotnych właściwości składników do domowego syropku. No dobra a jak go zrobić?
- 200 ml wody – przegotowana i przestudzona
- 3 łyżki miodu
- sok z 2 cytryn
- 10 cm imbiru – krojony w drobną kosteczkę lub starty na tace o grubych oczkach
- 2-3-4 ząbki czosnku – przeciśnięty przez wyciskarkę
Do szklanego dzbanka wlewamy wodę, dolewamy sok z cytryn i dodajemy miodu. Mieszamy wszystko łyżką drewnianą, aż miód się rozpuści. Dorzucamy imbir i czosnek, mieszamy. Przykrywamy folią spożywczą albo woreczkiem foliowym i zostawimy na 5-6 godzin, mieszając co jakiś czas. Następnie przecedzamy całą zawartość dzbanka przez sitko albo gazę, najlepiej do szklanej butelki. Zakręcamy i przechowujemy w lodówce.
Jak pijemy? 2-3 razy dziennie po około 30 ml, za każdym razem. Jednak przed każdym użyciem proszę wstrząsnąć butelką!
I w tym syropie dobre jest to, że możemy zmieniać sobie ilości podanych składników. Chcemy więcej lub mniej miodu, soku z cytryny, imbiru czy czosnku, to robimy tak jak lubimy. Jedyne co proponowałabym zachować w stałej ilości to ilość wody.
Specyfik NA PEWNO nie zaszkodzi, ale jego właściwości wpłyną NA PEWNO pozytywnie na nasz zdrowy czy też potrzebujący wsparcia organizm.
Życzę zdrówka.