Rolsy pszenne

Rolsy pszenne

Gwarantuję ogólny zachwyt po upieczeniu tych rolsów. Niewiele pracy musimy włożyć, żeby uzyskać bardzo pyszną bułeczkę. Idealną na niedanie lub kolację. Idealną do wędliny czy do serka białego. Proszę upiec i sprawdzić czy mam rację.

Czas przygotowania 1 godz. 50 min
Składniki na zaczyn:
  • 15 g drożdży świeżych
  • 200 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cukru
Składniki na ciasto:
  • 350 g mąki pszennej (typ 450)
  • 70 g cukru
  • 40 g roztopionego masła
  • 0,5 łyżeczki soli
Składniki na glazurę:
  • 1 żółtko jaja
  • 1 łyżka mleka




Wykonanie:
Zaczyn

W pierwszej kolejności robimy zaczyn. Do miski kruszymy drożdże, dodajemy cukier, mąkę pszennej oraz ciepłą wodę (około 30-35°C) i wszystko mieszamy. Miskę przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i odstawiamy na 15 min w ciepłe miejsce, żeby drożdże zaczęły pracować.

Ciasto

Po 15 minutach, jak drożdże zaczęły pracować, dosypujemy cukier i chwilkę mieszamy. Następnie dosypujemy mąką pszenną, sól oraz roztopione i wystudzone masło. Wszystko dokładnie mieszamy przez kilka minut, aż ciasto wchłonie całą mąkę i zrobi się zwarte. Przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odstawiamy, w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia na około 1-1,5 godziny.

Kiedy ciasto urośnie ściągamy ściereczkę lub folię spożywczą i chwytając od spodu za jeden bok ciasta naciągamy go do środka. Robimy to w około ciasta, powtarzając trzy razy pełny obrót. Następnie wyciągamy ciasto z miski na obsypany mąką blat i rzucamy nim kilka razy o blat, cały czas trzymając za jeden koniec ciasta. Po uderzeniu w blat naciągamy jeden bok ciasta na drugą stronę ciasta. Robimy to kilkakrotnie. Na koniec ciągnąc za jeden bok ciasta odwracamy je i zaciągamy pod spód, tworząc kulę ciasta. Obsypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto na prostokąt, o wymiarach około 30 x 45 cm.

Rolsy pszenne

Formowanie

Prostokąt dzielmy wzdłuż dłuższego boku na połowę. Następnie każdą połowę ciasta dzielimy jeszcze na 5 części. W sumie wyszło nam 10 prostokątów. Teraz każdy prostokąt zwijamy do środka w rulonik.

Bułeczki przekładamy na blaszkę do pieczenia, wyłożoną papierem do pieczenia. Blaszkę przykrywamy ściereczką i odstawimy w ciepłe miejsce na około 30 minut.

A w międzyczasie…

Glazura

Do miseczki dajemy żółtko jaja oraz łyżkę mleka i wszystko dokładnie mieszamy. Kiedy minie 30 minut pędzelkiem smarujemy bułeczki dokładnie z góry i po bokach.

 Pieczenie

Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Używając grzałki góra i dół, pieczemy przez około 20-25 minut, w zależności od piekarnika. Po upieczeniu bułeczki wyciągamy z piekarnika i studzimy.

Smacznego!




Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze