zdjęcie chleba na tle desek

Pyszny chlebek drożdżowy bez wyrabiania

Pyszny i świeży chlebek zawsze szybko znika. A jeszcze jak jest zrobiony ze znanych przez nas składników i jest zrobiony własnymi rękami? Polecam przepis na przepyszny chlebek drożdżowy, którego nie trzeba wyrabiać, a wyrasta i smakuje świetnie.

Czas przygotowania 1 godz. 50 min
Składniki na zaczyn:
  • 60 g mąki pszennej typ 650
  • 12 g drożdży świeżych (5 g suchych)
  • 100 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
Składniki na chleb:
  • 180 g mąki pszennej typ 650
  • 100 ml ciepłej wody
  • 5 ml oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka soli
Składniki na glazurę do chleba:
  • 40 ml wody
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
Dodatkowo:
  • ziarna sezam do posypania




Wykonanie:
Zaczyn

W pierwszej kolejności robimy zaczyn. Do miski kruszymy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru oraz ciepłą wodę (około 30-35°C) i wszystko mieszamy. Następnie dodajemy mąkę pszenną i ponownie wszystko mieszamy. Miskę przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i odstawiamy na 15 min w ciepłe miejsce, żeby drożdże zaczęły pracować.

Ciasto na chleb

Po 15 minutach, jak drożdże zaczęły pracować dolewamy wodę i mieszamy. Następnie dosypujemy mąkę oraz sól i ponownie wszystko dokładnie mieszamy. Dolewamy olej. Ponownie wszystko dokładnie mieszamy. Miseczkę przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do podwojenia objętości.

Formowanie chleba

U mnie ciasto podwoiło swoją objętość w 50 minut. Stolnicę lub blat obsypujemy obficie mąką i przekładamy ciasto na blat. Ciasto bardzo się klei, więc możemy zrobić to przy pomocy łopatki/szpatułki do wyrabiania ciasta. Boki ciasta zawijamy do środka – ponownie przy pomocy szpatułki do wyrabiania ciasta i formujemy kulę. Blat ponownie obsypujemy mąką, kulę rozpłaszczamy, formujemy i rozciągamy tak, żeby wyszedł nam prostokątny placek. Placek ciasta zwijamy po dłuższym boku w rulon i przekładamy do blaszki do pieczenia, wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15-30 min, do podwojenia swojej objętości.

zdjęcie chleba na tle desek

Glazura do chleba

Gdy chleb podwaja swoją objętość przygotujemy glazurę do posmarowania. Do miseczki dojemy 1 łyżkę mąki oraz 40 ml wody i  wszystko mieszamy do połączenia się składników.

Pieczenie chleba

Gdy ciasto podwoiło swoją objętość smarujemy je dokładnie glazurą, którą wcześnie przygotowaliśmy i ostrym nożem wzdłuż nacinamy ciasto. Posypujemy sezamem.

Blaszkę z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy przez około 30 minut, używając grzałki góra i dół.

Po upieczeniu blaszkę wyciągamy z piekarenka. Chleb przekładamy na kratkę i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Smacznego!




Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze