zdjęcie bułek

Grahamki z orkiszem

Pyszne bułeczki umilą każde śniadanie. Zdrowe lekkie zrobione z mąki graham oraz orkiszowej posypane siemieniem lnianym. Polecam!

Czas przygotowania 2 godz. 40 min

Z przepisu wychodzi 6 dużych bułek podłużnych lub 10 okrągłych.

Składniki na zaczyn/rozczyn:

  • 40 g drożdży świeżych (prasowanych)
  • 125 ml wody przegotowanej (0,5 szklanki)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki mąki orkiszowej jasnej (możemy użyć zwykłą mąkę pszenną)

Składniki na bułki:

  • 300 g mąki orkiszowej jasnej
  • 300 g mąki graham
  • 250 ml wody przegotowanej  (1 szklanka)
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 3-4 łyżki oleju
  • 70 g siemienia lnianego (plus 10 g do posypania)

Wykonane:

W pierwszej kolejności robimy zaczyn. Do miski kruszymy drożdże i zalewamy 125 ml przegotowanej letniej wody. Następnie dodajemy dwie łyżki mąki pszennej oraz łyżeczkę cukru i wszystko dokładnie mieszamy, aż do rozpuszczenia się drożdży. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 min, żeby drożdże zaczęły pracować. Jeżeli nie mamy ciepłego  miejsca w domu nagrzewamy piekarnik do 30-35°C i tam wkładamy nasz zaczyn na 15 min.

Po 15 min, gdy zaczyn ładnie pracuje dodajemy resztę wody ( 250 ml), mąkę orkiszową i graham, sól, olej  i wszystko dobrze mieszamy. Następnie nasze ciasto przerzucamy na stolnicę i wyrabiamy około 15 – 20 min. Wyrobienie ciasta możemy zostawić robotowi jeżeli ktoś ma. Gdy ciasto za bardzo nam się klei do rąk lub stolnicy podsypujemy mąką.

Na koniec formujemy ładną kulę i ponownie wkładamy nasze ciasto do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 – 1,5 godz. Po tym czasie ciasto  jeszcze raz musimy wyrobić przez kilka minut, żeby pozbyć się powietrza.

Bułki podłużne: Ciasto dzielimy na sześć części (po około 170 g) i formujemy z nich bochenki podłużne o wielkości około 14 cm. Teraz wałkiem rozpłaszczamy ciasto na placki o wielkości około 10 x 20 cm. Dłuższe boki zawijamy do środka, tak aby spotkały się na środku. Łączymy je ze sobą ściskając palcami. Odwracamy łączeniem do spodu i kładziemy na blaszce do pieczenia. Z następnymi ciastami robimy to samo. Górę bułek nacinamy nożem lub żyletką w poprzek. Smarujemy wodą i posypujemy siemieniem lnianym.

Bułki okrągłe: Jeżeli chcemy zrobić bułki okrągłe ciasto dzielimy na dziesięć części (po około 100 g). Bułki formujemy zwijając boki ciasta do środka, by naprężyć ciasto i podczas pieczenia ciasto będzie rosło do góry. Bułki okrągłe nacinamy w kształt krzyża. Smarujemy wodą i posypujemy siemieniem lnianym.

Tak przygotowaną blaszkę z bułkami odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 min, aby podwoiły swój rozmiar. Do piekarnika wstawiamy naczynie z gorącą wodą i nagrzewamy piekarnik do 200°C. Wstawiamy blaszkę z naszymi bułkami i pieczemy przez około 20 min.



Możemy zastosować tez inny sposób pieczenia bułek. Blaszkę z naszymi bułkami odstawiamy do piekarnika nagrzanego do 30°C na około 30 min. Po tym czasie, bez otwierania już piekarnika, ustawiamy temperaturę na 200°C i pieczemy przez około 25 min. Gdy piekarnik będzie się nagrzewał bułki ładniej jeszcze nam urosną. Do piekarnika wcześniej wkładamy naczynie z wodą.

Po upieczeniu wyciągamy i studzimy na kratce z piekarnika.

Uwaga! Czas pieczenia jest uzależniony od piekarnika. Każdy piekarnik jest inny, inaczej piecze, więc robiąc pierwszy raz chleb czy bułki kontrolujmy stopień wypieczenia. Smacznego!

Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze