Drożdżowe bułeczki z serem

Kto nie lubi słodkich bułeczek z serem? Zrób je samodzielnie z naszego przepisu, a na YouTube pokażemy krok po kroku, jak zrobić te cudowne bułeczki.

Czas przygotowania 1 godz. 50 min
Z przepisu wychodzi 15 bułek
Składniki na ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 40 g drożdży prasowanych
  • 70 g masła roztopionego
  • 30 g miodu
  • 250 ml mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
Składniki na ser:
  • 500 g sera twarogowego półtłustego
  • 40 g masła
  • 1 żółtko
  • 80 g cukru pudru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
Wykonanie:

Drożdże rozrabiamy z łyżeczką cukru, dodajemy łyżkę mąki i 250 ml ciepłego mleka (około 30°C), mieszamy i odstawiamy nakryte ściereczką na 15 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesiewamy do miski, a potem dodajemy do naszego rozczynu. Dodajemy połowę mąki, sól, miód, jajko oraz stopione i ostudzone masło. Wszystko mieszamy łyżką do połączenia się składników, następnie dosypujemy resztę mąki i wszystko jeszcze dobrze mieszamy. Teraz przerzucamy ciasto na stolicę i dokładnie wyrabiamy, do czasu, aż zacznie odchodzić od ręki i stolnicy (około 15 min). Jeżeli ciasto będzie za luźne podsypmy mąką. Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny. Następnie miskę obsypujemy mąką wkładamy do niej nasze ciasto, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na 1 godz.

Gdy ciasto rośnie przygotowujemy naszą masę serową. Twaróg półtłusty przeciskamy przez praskę lub maszynkę dwa razy. Następnie mikserem miksujemy go stopniowo dodając kolejne składniki: cukier puder, żółtko jajka, cukier wanilinowy oraz masło. Wszystko dobrze miksujemy do uzyskania gładkiej masy.



Po godzinie wyjmujemy nasze ciasto na stolnicę i przez chwilę wyrabiamy, żeby pozbyć się powietrza. Ciasto dzielimy na bułeczki. Waga ciasta na jedną bułeczkę to 60 g. Formujemy kuleczki i przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i lekko je rozpłaszczamy. Przykrywamy ściereczką i zostawimy do wyrośnięcia na około 30 min.

Gdy bułeczki nam podrosły musimy zrobić miejsce na nadzienie do naszych bułeczek. Bierzemy zwykłą szklankę o średnicy około 6 cm, spód smarujemy olejem przykładamy do naszego ciasta i silno naciskamy, tak żeby spód szklanki natrafił na opór blachy do pieczenia. Ciasto pod nadzienie musi być cienkie, w przeciwnym razie zbytnio urośnie i nasze nadzienie podczas pieczenia wycieknie. Robimy tak ze wszystkimi bułeczkami. Następnie wcześniej przygotowaną masę serową wypełniamy otwory w bułeczkach do wysokości ciasta. Całe bułeczki (ciasto jak i ser) smarujemy dokładnie rozbełtanym jajkiem.

Z przepisu wychodzi około 15 bułeczek, a na jedną blachę do pieczenie wejdzie nam góra 9 sztuk. Dlatego drugą partię bułeczek zaczynimy przygotować trochę później np. 15 min później, tak żeby zgrać się w czasie, gdy upieką się nam pierwsze bułeczki i tym samym ciasto nam  nie przerośnie gdy będą czekać na pieczenie.

Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 20 min (grzałki góra, dół) do zarumienienia bułeczek. Po tym czasie otwieramy piekarnik i zostawiamy jeszcze na około 5 min żeby jak najmniej opadł nam ser.

Smacznego!



Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
8 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Bożena
Bożena
3 lat temu

Moim zdaniem na filmie brakuje napisów, składników, ilości, temperatury i czasu pieczenia. To ułatwia …..

Marti
Marti
3 lat temu

Witam serdecznie.Mam wrażenie, że moje bułeczki są niedopieczone pod warstwą sera.Nie wiem od czego może to zależeć.

Ania
Ania
2 lat temu

Czy można użyć serka wiaderkowego, zamiast zwykłego?

Renata
Renata
1 rok temu

chcialam wydrukowac przepis w pdf ale otwiera mi sie tylko zdjecie, szkoda bede musiala troche pokombinowac z wydrukowaniem bo nie chce reklam, a przepis wyglada dobrze.