Drożdżowe bułeczki z serem

Kto nie lubi słodkich bułeczek z serem? Zrób je samodzielnie z naszego przepisu, a na YouTube pokażemy krok po kroku, jak zrobić te cudowne bułeczki.

Czas przygotowania 1 godz. 50 min
Z przepisu wychodzi 15 bułek
Składniki na ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 40 g drożdży prasowanych
  • 70 g masła roztopionego
  • 30 g miodu
  • 250 ml mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
Składniki na ser:
  • 500 g sera twarogowego półtłustego
  • 40 g masła
  • 1 żółtko
  • 80 g cukru pudru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
Wykonanie:

Drożdże rozrabiamy z łyżeczką cukru, dodajemy łyżkę mąki i 250 ml ciepłego mleka (około 30°C), mieszamy i odstawiamy nakryte ściereczką na 15 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesiewamy do miski, a potem dodajemy do naszego rozczynu. Dodajemy połowę mąki, sól, miód, jajko oraz stopione i ostudzone masło. Wszystko mieszamy łyżką do połączenia się składników, następnie dosypujemy resztę mąki i wszystko jeszcze dobrze mieszamy. Teraz przerzucamy ciasto na stolicę i dokładnie wyrabiamy, do czasu, aż zacznie odchodzić od ręki i stolnicy (około 15 min). Jeżeli ciasto będzie za luźne podsypmy mąką. Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny. Następnie miskę obsypujemy mąką wkładamy do niej nasze ciasto, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na 1 godz.

Gdy ciasto rośnie przygotowujemy naszą masę serową. Twaróg półtłusty przeciskamy przez praskę lub maszynkę dwa razy. Następnie mikserem miksujemy go stopniowo dodając kolejne składniki: cukier puder, żółtko jajka, cukier wanilinowy oraz masło. Wszystko dobrze miksujemy do uzyskania gładkiej masy.



Po godzinie wyjmujemy nasze ciasto na stolnicę i przez chwilę wyrabiamy, żeby pozbyć się powietrza. Ciasto dzielimy na bułeczki. Waga ciasta na jedną bułeczkę to 60 g. Formujemy kuleczki i przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i lekko je rozpłaszczamy. Przykrywamy ściereczką i zostawimy do wyrośnięcia na około 30 min.

Gdy bułeczki nam podrosły musimy zrobić miejsce na nadzienie do naszych bułeczek. Bierzemy zwykłą szklankę o średnicy około 6 cm, spód smarujemy olejem przykładamy do naszego ciasta i silno naciskamy, tak żeby spód szklanki natrafił na opór blachy do pieczenia. Ciasto pod nadzienie musi być cienkie, w przeciwnym razie zbytnio urośnie i nasze nadzienie podczas pieczenia wycieknie. Robimy tak ze wszystkimi bułeczkami. Następnie wcześniej przygotowaną masę serową wypełniamy otwory w bułeczkach do wysokości ciasta. Całe bułeczki (ciasto jak i ser) smarujemy dokładnie rozbełtanym jajkiem.

Z przepisu wychodzi około 15 bułeczek, a na jedną blachę do pieczenie wejdzie nam góra 9 sztuk. Dlatego drugą partię bułeczek zaczynimy przygotować trochę później np. 15 min później, tak żeby zgrać się w czasie, gdy upieką się nam pierwsze bułeczki i tym samym ciasto nam  nie przerośnie gdy będą czekać na pieczenie.

Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 20 min (grzałki góra, dół) do zarumienienia bułeczek. Po tym czasie otwieramy piekarnik i zostawiamy jeszcze na około 5 min żeby jak najmniej opadł nam ser.

Smacznego!



Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
12 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Bożena
Bożena
4 lat temu

Moim zdaniem na filmie brakuje napisów, składników, ilości, temperatury i czasu pieczenia. To ułatwia …..

Kuchnia Magdy
Kuchnia Magdy
4 lat temu
Odpowiedź do  Bożena

Ma Pani rację i zgadzam się w stu procentach. W starszych filmach faktycznie nie ma podanych składników oraz temperatury pieczenia itp. W nowszych filmach publikowane już są dokładna ilość składników, czas oraz temperaturę pieczenia. Pozdrawiam serdecznie.

Marti
Marti
3 lat temu

Witam serdecznie.Mam wrażenie, że moje bułeczki są niedopieczone pod warstwą sera.Nie wiem od czego może to zależeć.

Kuchnia Magdy
Kuchnia Magdy
3 lat temu
Odpowiedź do  Marti

Prawdopodobnie ser maił dużo serwatki i podczas pieczenia serwatka przeszła na ciasto drożdżowe i dlatego wygląda jakby ciasto było niedopieczone. Pozdrawiam.

Ania
Ania
3 lat temu

Czy można użyć serka wiaderkowego, zamiast zwykłego?

Kuchnia Magdy
Kuchnia Magdy
3 lat temu
Odpowiedź do  Ania

Można użyć sera z wiaderka tylko proponuje dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub 1 budyń w proszku. Pozdrawiam.

Renata
Renata
2 lat temu

chcialam wydrukowac przepis w pdf ale otwiera mi sie tylko zdjecie, szkoda bede musiala troche pokombinowac z wydrukowaniem bo nie chce reklam, a przepis wyglada dobrze.

Kuchnia Magdy
Kuchnia Magdy
2 lat temu
Odpowiedź do  Renata

Przepraszam, że nie można było wydrukować przepisu, po prostu wkradł się mały błąd, który został już naprawiony. Teraz może już Pani spokojnie wydrukować przepis lub zapisać do pdf. Pozdrawiam serdecznie.

Mariola
Mariola
3 miesięcy temu

Super przepis, na pewno do niego powrócę.
Wprowadziłam modyfikacje do przepisu i użyłam serka z wiaderka oraz posypałam jedną część drożdżówek malinami, a drugą pokrojonymi nektarynkami. Zapach niesamowity, owoce dodatkowo robią fajny smaczek.

Mariola
Mariola
3 miesięcy temu

Moja wersja z owocami i serkiem z wiaderka. Dziękuję za przepis <3

Bułeczki z twarogiem i owocami