Przepis na aromatyczny chleb ziołowy, który zachwyci każdego! Chleb jest drożdżowy, wykonany z mąki pszennej i żytniej. Dodatkowo zioła, czosnek i masło sprawiają, że chleb smakuje obłędnie. Nadaje się wspaniale na kolacje, albo jako dodatek do grillowanych mięs. Polecam!
Czas przygotowania 2 godz. 10 min
Składniki na zaczyn:
- 20 g drożdży świeżych
- 100 ml ciepłej wody
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru
Składniki na ciasto:
- 450 g mąki pszennej (typ 650)
- 100 g mąki żytniej (typ 2000)
- 250 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
Składniki na zioła do chleba:
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 70 g masła
Dodatkowo:
- kawałek margaryny do posmarowania blaszki
Wykonanie:
Zaczyn
W pierwszej kolejności robimy zaczyn. Do miski kruszymy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru, dwie łyżki mąki pszennej oraz ciepłą wodę (około 30-35°C) i wszystko mieszamy. Miskę przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i odstawiamy na 15 min w ciepłe miejsce, żeby drożdże zaczęły pracować.
Zioła do chleba
Masło roztapiamy w rondelku i studzimy. Następnie dodajemy wszystkie zioła i mieszamy. Zostawiamy do późniejszego wykorzystania.
Ciasto na chleb
Po 15 minutach, jak drożdże zaczęły pracować, dolewamy wodę i mieszamy. Następnie dosypujemy mąkę żytnią, pszenną oraz sól i ponownie wszystko dokładnie mieszamy. Gdy ciasto wchłonie mąkę przerzucamy je na blat, posypany mąką i przez 5 minut wyrabiamy. Ciasto ponownie wkładamy do miski i wlewamy masło z ziołami. Zagniatamy w misce, aż ciasto wchłonie masło i przerzucamy na blat. Wyrabiamy ponownie około 5 minut. Ciasto wkładamy do miski obsypanej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę, w ciepłe miejsce.
Formowanie chleba
Po wyrośnięciu ciasto wyciągamy z miski i zagniatamy kilka minut, by pozbyć się gazów. Formujemy wałek (na długość foremki), który następnie rozpłaszczamy. Brzegi ciasta zawijamy do środka i łączymy ze sobą.
Foremkę keksówkę o wymiarach 12×35 cm smarujemy dokładnie margaryną i wkładamy do środka ciasto, łączeniem do dołu. Dłońmi rozkładamy ciasto po całej foremce. Foremkę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15-30 minut do podwojenia objętości.
Pieczenie chleba
Gdy ciasto podwoiło swoją objętość foremkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy przez około 20 minut, używając grzałki góra i dół. Po tym czasie blaszkę wyciągamy z piekarnika, chleb wyciągamy z blaszki i wstawiamy go jeszcze do piekarnika na około 15 minut, żeby ładnie zarumienił się chleb z dołu i boków.
Po upieczeniu blaszkę wyciągamy z piekarnika. Chleb przekładamy na kratkę i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Smacznego!
Przepis video
A ile mąki żytniej? nie ma jej w składnikach?
Przepraszam za błąd. Przepis został już poprawiany. Dajemy 100 g mąki żytniej. Pozdrawiam serdecznie.