Kogoś kto nie lubi chałki kruszonką to chyba ze świecą szukać. Delikatna, puchata drożdżówka zapleciona w tradycyjny warkocz. A u góry słodziutka kruszonka. Z masełkiem na świeżo najlepsza.!!!
Czas przygotowania 2 godz. 10 min
Składniki na zaczyn:
- 20 g drożdży świeżych
- 150 ml ciepłego mleka
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru
Składniki na ciasto:
- 380 g mąki pszennej (typ 450)
- 30 ml roztopionego masła
- 90 g cukru
- 1 jajko
- szczypta soli
Składniki na kruszonkę:
- 25 g masła
- 50 g cukru pudru
- 1 łyżka mąki pszennej
Dodatkowo:
- 1 jajko
Wykonanie:
Zaczyn
W pierwszej kolejności robimy zaczyn. Do miski kruszymy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru, łyżkę mąki pszennej oraz ciepłe mleko (około 30-35°C) i wszystko mieszamy. Miskę przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i odstawiamy na 15 min w ciepłe miejsce, żeby drożdże zaczęły pracować.
Ciasto na chałkę
Po 15 minutach, jak drożdże zaczęły pracować, dosypujemy cukier, dodajemy jajko, mąkę pszenną (troszkę zostawiamy do podsypywania), szczyptę soli, oraz roztopione i wystudzone masło. Wstępnie wszystko mieszamy łyżką. Następnie zagniatamy ciasto dłonią w misce. W momencie, kiedy ciasto wchłonie mąkę przerzucamy je na blat, posypany mąką. Wyrabiamy około 10 -15 minut. Na koniec wyrabiania zawijamy boki do środka, rolując obracamy ciasto, formujemy kulę i wkładamy ją do miski, obsypanej mąką. Ciasto z góry również lekko obsypujemy mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia, na około 1 godzinę.
Kruszonka
Do rondelka dajemy masło i na gazie roztapiamy. Po roztopieniu dodajemy mąkę pszenną oraz cukier puder i dokładnie mieszamy, cały czas podgrzewając rondelek na małym gazie. Po dokładnym wymieszaniu kruszonka powinna zbrylić się w jedną całość. Kruszonkę zostawiamy do wystudzenia.
Formowanie chałki
Po wyrośnięciu ciasto wyciągamy z miski i zagniatamy kilka minut, żeby pozbyć się gazów. Następnie dzielimy na trzy, mniej więcej równe części. Z każdej części formujemy wałek o długości około 45 cm i zawijamy z nich warkocz.
Tak przygotowane ciasto wkładamy do keksówki, o wymiarach 12×35 cm, którą wysmarowaliśmy dokładnie margaryną. Możemy foremkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Foremkę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15-30 minut, do podwojenia objętości.
Gdy ciasto podwoi objętość smarujemy je, rozbełtanym jajkiem. Robimy to dokładnie, pędzelkiem. Na wierzch posypujemy wcześniej przygotowaną kruszonką. Pamiętają Państwo, że kruszonka w garnku zrobiła się nam w jedną grudę. Teraz, żeby obsypać warkocz ciasta musimy ją rozgniatać między palcami.
Pieczenie chałki
Keksówkę wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 180°C i pieczemy przez około 30 minut, używając grzałki góra i dół.
Po upieczeniu chałkę wyciągamy z piekarnika, lekko studzimy, a następnie wyciągamy z blaszki.
Smacznego!
Przepis video