Zapraszamy na przepis na drożdżowe bułeczki z makiem. Możemy je wykonać w domu. Wyglądają jak ze sklepu, ale smakują o wiele lepiej. Duża ilość maku i bakalie oraz mięciutkie i pulchne ciasto to wszystko tworzy kompozycję, która i ładnie wygląda i dobrze smakuje.
Czas przygotowania 1 godz. 50 min
Z przepisu wychodzi 12 bułek
Składniki na zaczyn:
- 40 g drożdży świeżych
- 180 ml ciepłego mleka (około ¾ szklanki)
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki mąki pszennej tortowej (typ 450)
Składniki na bułki:
- 400 g mąki pszennej tortowej (typ 450)
- 2 żółtka jaj
- 80 g margaryny lub masła
- 110 g cukru (około 0,5 szklanki)
- Szczypta soli
Składniki masę makową:
- 200 g maku
- 110 g cukru (około 0,5 szklanki)
- 80 g margaryny lub masła
- 2 białka jaj
- 1 łyżka miodu
- 70 g rodzynek
- 30 g orzechów włoskich
- Olejek lub aromat migdałowy
- Można użyć gotowej masy makowej z puszki o wadze 850 g
Składniki na lukier:
- 3-4 łyżki przegotowanej wody
- Około 10 łyżek cukru pudru
Wykonanie:
W pierwszej kolejności robimy zaczyn. Do miski kruszymy drożdże i zalewamy 180 ml ciepłego mleka. Następnie dodajemy dwie łyżki mąki pszennej oraz łyżeczkę cukru i wszystko dokładnie mieszamy, aż do rozpuszczenia się drożdży. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 min, żeby drożdże zaczęły pracować. Jeżeli nie mamy ciepłego miejsca w domu, nagrzewamy piekarnik do 30-35°C i tam wkładamy zaczyn na 15 min.
Po 15 min, kiedy zaczyn ładnie już pracuje, dodajemy około 400 g mąki pszennej, żółtka jaj, cukier, roztopioną i ostudzoną margarynę oraz szczyptę soli. Wszystko mieszamy łyżką. Możemy lekko zagnieść w misce dłońmi. Następnie ciasto przerzucamy na stolnicę i wyrabiamy około 15 – 20 min. W razie, gdy będzie za mocno się kleić do stolicy i rąk podsypujemy mąką i dalej wyrabiamy. Po dłuższym wyrabianiu, z ciasta będzie się uwalniał gluten. Dzięki temu ciasto będzie się robiło bardziej elastyczne i coraz mniej klejące. Wyrabiamy je około 20 min. Wyrobienie ciasta możemy zostawić robotowi, jeżeli ktoś ma. Na koniec formujemy kulę i ponownie wkładamy ciasto do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 – 1,5 godz.
Mak parzymy i mielimy dwukrotnie. Następnie na patelni podsmażamy go z margaryną, cukrem, miodem, bakaliami. Na koniec dodajemy olejek migdałowy. Gdy masa ostygnie dodajemy pianę, ubitą z białek i wszystko mieszamy do połączenia się piany z makiem.
Gdy ciasto urosło (czyli po około 1-1,5 godz.) jeszcze raz musimy wyrobić je przez kilka minut, żeby pozbyć się gazów. Ciasto rozwałkowujemy na placek o wielkości około 30-50 cm. Wierzch ciasta smarujemy białkiem jaj i rozkładamy masę makową po całej powierzchni równomiernie. Ciasto zwijamy w rulon, od strony dłuższego boku. Kroimy w plastry, około 4 cm. Kładziemy na blaszkę w dużych odległościach i po środku każdego ciasto naciskamy tępym narzędziem np. rączką łyżki drewnianej lub łopatką drewnianą, tak żeby po bokach wyszło ciasto i mak.
Foremkę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15-30 min, by podwoiło swoją objętość. Następnie wierzch bułeczek smarujemy rozbełtanym jajkiem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (grzałki góra i dół). Pieczemy w temperaturze 190°C przez około 15 min. Po upieczeniu studzimy na kratce. Czynność powtarzamy do wyczerpania ciasta. Z przepisu wychodzi około 12 bułeczek.
Po wystudzeniu bułek polewamy je lukrem. Smacznego!
Przepis video
czy na wodzie też wyjdą zamiast mleka?
Tak, bułki też wyjdą na wodzie, wiec spokojnie możemy zamienić mleko na wodę. Pozdrawiam serdecznie.