zdjęcie bułek z makiem

Bułki z makiem

Zapraszamy na przepis na drożdżowe bułeczki z makiem. Możemy je wykonać w domu. Wyglądają jak ze sklepu, ale smakują o wiele lepiej. Duża ilość maku i bakalie oraz mięciutkie i pulchne ciasto to wszystko tworzy kompozycję, która i ładnie wygląda i dobrze smakuje.

Czas przygotowania 1 godz. 50 min
Z przepisu wychodzi 12 bułek

Składniki na zaczyn:

  • 40 g drożdży świeżych
  • 180 ml ciepłego mleka (około ¾ szklanki)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej tortowej (typ 450)

Składniki na bułki:

  • 400 g mąki pszennej tortowej (typ 450)
  • 2 żółtka jaj
  • 80 g margaryny lub masła
  • 110 g cukru (około 0,5 szklanki)
  • Szczypta soli

Składniki masę makową:

  • 200 g maku
  • 110 g cukru (około 0,5 szklanki)
  • 80 g margaryny  lub masła
  • 2 białka jaj
  • 1 łyżka miodu
  • 70 g rodzynek
  • 30 g orzechów włoskich
  • Olejek lub aromat migdałowy
  • Można użyć gotowej masy makowej z puszki o wadze 850 g

Składniki na lukier:

  • 3-4 łyżki przegotowanej wody
  • Około 10 łyżek cukru pudru

Wykonanie:

W pierwszej kolejności robimy zaczyn. Do miski kruszymy drożdże i zalewamy 180 ml ciepłego mleka. Następnie dodajemy dwie łyżki mąki pszennej oraz łyżeczkę cukru i wszystko dokładnie mieszamy, aż do rozpuszczenia się drożdży. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 min, żeby drożdże zaczęły pracować. Jeżeli nie mamy ciepłego miejsca w domu, nagrzewamy piekarnik do 30-35°C i tam wkładamy zaczyn na 15 min.

Po 15 min, kiedy zaczyn ładnie już pracuje, dodajemy około 400 g mąki pszennej, żółtka jaj, cukier, roztopioną i ostudzoną margarynę oraz szczyptę soli. Wszystko mieszamy łyżką. Możemy lekko zagnieść w misce dłońmi. Następnie ciasto przerzucamy na stolnicę i wyrabiamy około 15 – 20 min. W razie, gdy będzie za mocno się kleić do stolicy i rąk podsypujemy mąką i dalej wyrabiamy. Po dłuższym wyrabianiu, z ciasta będzie się uwalniał gluten. Dzięki temu ciasto będzie się robiło bardziej elastyczne i coraz mniej klejące. Wyrabiamy je około 20 min. Wyrobienie ciasta możemy zostawić robotowi, jeżeli ktoś ma. Na koniec formujemy kulę i ponownie wkładamy ciasto do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 – 1,5 godz.

Mak parzymy i mielimy dwukrotnie. Następnie na patelni podsmażamy go z margaryną, cukrem, miodem, bakaliami. Na koniec dodajemy olejek migdałowy. Gdy masa ostygnie dodajemy pianę, ubitą z białek i wszystko mieszamy do połączenia się piany z makiem.



Gdy ciasto urosło (czyli po około 1-1,5 godz.) jeszcze raz musimy wyrobić je przez kilka minut, żeby pozbyć się gazów. Ciasto rozwałkowujemy na placek o wielkości około 30-50 cm. Wierzch ciasta smarujemy białkiem jaj i rozkładamy masę makową po całej powierzchni równomiernie. Ciasto zwijamy w rulon, od strony dłuższego boku. Kroimy w plastry, około 4 cm. Kładziemy na blaszkę w dużych odległościach i po środku każdego ciasto naciskamy tępym narzędziem np. rączką łyżki drewnianej lub łopatką drewnianą, tak żeby po bokach wyszło ciasto i mak.

Foremkę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15-30 min, by podwoiło swoją objętość. Następnie wierzch bułeczek smarujemy rozbełtanym jajkiem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (grzałki góra i dół). Pieczemy w temperaturze 190°C przez około 15 min. Po upieczeniu studzimy na kratce. Czynność powtarzamy do wyczerpania ciasta. Z przepisu wychodzi około 12 bułeczek.

Po wystudzeniu bułek polewamy je lukrem. Smacznego!

Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Anna
Anna
2 lat temu

czy na wodzie też wyjdą zamiast mleka?