zdjęcie bułek

Bułki śniadaniowe

Przepis na pyszne drożdżowe bułeczki śniadaniowe. Robione są z trzech rodzajów mąk, co wzbogaca smak oraz skład naszych bułeczek. Idealne na śniadanie, ale również super pasują do hamburgerów. Z przepisu wychodzi około 10 bułek.

Czas przygotowania 2 godz. 15 min
Z przepisu wychodzi 10 bułek

Składniki na zaczyn/rozczyn:

  • 40 g drożdży świeżych (prasowanych)
  • 230 ml ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej

Składniki na bułki:

  • 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej jasnej
  • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 300 g mąki pszennej (typ 450)
  • 1 jajko
  • 1  łyżeczka soli
  • 20 g masła

Dodatkowo:

  • 1 jajko ( do posmarowania bułek)
  • ziarna sezamu

Wykonane:

W pierwszej kolejności robimy zaczyn. Do miski kruszymy drożdże i zalewamy 230 ml ciepłego mleka. Następnie dodajemy dwie łyżki mąki pszennej oraz łyżeczkę cukru i wszystko dokładnie mieszamy, aż do rozpuszczenia się drożdży. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 min, żeby drożdże zaczęły pracować. Jeżeli nie mamy ciepłego  miejsca w domu, nagrzewamy piekarnik do 30-35°C i tam wkładamy nasz zaczyn na 15 min.

Po 15 min, gdy zaczyn ładnie pracuje, dodajemy mąkę orkiszową i pszenną pełnoziarnistą oraz pszenną (typ 450), sól, roztopione i wystudzone masło  i wszystko dobrze mieszamy. Teraz nasze ciasto przerzucamy na stolnicę i wyrabiamy przez około 15 – 20 min. Wyrobienie ciasta możemy zostawić robotowi, jeżeli ktoś ma. Gdy ciasto za bardzo klei się nam do rąk lub stolnicy podsypujemy mąką.

Na koniec formujemy kulę i ponownie wkładamy ciasto do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 – 1,5 godz. Po tym czasie ciasto  jeszcze raz musimy wyrobić przez kilka minut, żeby pozbyć się gazów.

Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 2 cm i szklanką o średnicy około 8 cm wycinamy okręgi. Pozostałą część ciast ponownie zagniatamy i rozwałkowujemy do 2 cm i wycinamy następne okręgi. Czynność powtarzamy do wykończenia ciasta. Z przepisu wyjdzie około 9 – 10 bułek. Wycięte ciasto przekładamy na blaszkę wysmarowaną olejem lub wyłożoną papierem do pieczenia. Bułki smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy sezamem.

Tak przygotowaną blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do około 30°C na około 15 -30 min, aby podwoiły swoją objętość.  Po tym czasie, już bez otwierania piekarnika ustawiamy piekarnik na 200°C i pieczemy przez około 20 min (grzałki góra i dół).

Po upieczeniu wyciągamy i studzimy na kratce z piekarnika.

Uwaga! Czas pieczenia jest uzależniony od piekarnika. Każdy piekarnik jest inny, inaczej piecze, więc robiąc pierwszy raz chleb czy bułki kontrolujmy stopień wypieczenia. Smacznego!



Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze