zdjęcie bułek drożdżowych

Bułki pszenno-żytnie z pestkami dyni

Przepis na pyszne bułki z mąki pszennej i żytniej z pestkami dyni. Wszyscy chyba słyszeli, że mąka żytnia jest zdrowa. Ale co się w niej kryje? Całe bogactwo witamin i minerałów: witamina B1, B2, B3, B6, E oraz cynk, fosfor, magnez miedź, selen, sód, wapń i żelazo. Dodatkowo bułeczki nie tylko są obsypane pestkami dyni, ale i w miąższu znajdziemy dużo pestek dyni, a to dużo cennych witamin np. witamina E, witamina C, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, kwas foliowy, witaminę B6, a także witaminy A i K oraz minerały. Tak więc jedząc te bułeczki dostarczamy do organizmu mnóstwo witamin i minerałów, a dodatkowo są tak smaczne, że po zjedzeniu jednej chce się więcej.

Czas przygotowania 2 godz. 10 min
Składniki na zaczyn:
  • 30 g drożdży świeżych
  • 130 ml ciepłego mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru
Składniki na bułki:
  • 300 g mąki pszennej (typ 650)
  • 150 g mąki żytniej (typ 2000)
  • 130 ml ciepłej wody
  • 50 ml oleju rzepakowego lub innego
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 100 g pestek dyni
Glazura do bułek:
  • 1 żółtko jaja
  • 1 łyżka mleka
Dodatkowo:
  • garść pestek dyni do posypania bułek




Wykonanie:
Zaczyn

W pierwszej kolejności robimy zaczyn. Do miski kruszymy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru, dwie łyżki mąki pszennej oraz ciepłą wodę (około 30-35°C) i wszystko mieszamy. Miskę przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i odstawiamy na 15 min w ciepłe miejsce, żeby drożdże zaczęły pracować.

zdjęcie bułek drożdżowych

Ciasto na bułki

Po 15 minutach, jak drożdże zaczęły pracować, dolewamy ciepłą wodę, dosypujemy mąkę żytnią, olej rzepakowy, mąkę pszenną (zostawiamy nieco do posypywania blatu) oraz sól i wszystko wstępnie mieszamy łyżką. Dosypujemy pestki dyni i ponownie mieszamy składniki ze sobą. Następnie zagniatamy ciasto dłonią w misce. W momencie kiedy ciasto wchłonie mąkę przerzucamy je na blat, posypany mąką. Wyrabiamy około 10 minut. Na koniec wyrabiania formujemy kulę i wkładamy ją do miski obsypanej mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

Formowanie bułek

Po wyrośnięciu ciasto wyciągamy z miski i zagniatamy kilka minut, żeby pozbyć się gazów. Następnie ugniatamy, rozciągamy dłońmi tak, żeby uformować placek o wielkości około 18×30 cm. Taki placek dzielimy na osiem części, najlepiej tępym narzędziem np. szpatułką do wyrabiania ciasta. Żeby wyszło 8 części ciasto po dłuższym boku dzielimy na połowę, a następnie po krótszym boku na cztery części.




Tak przygotowane porcje ciasta wykładamy na blaszkę do pieczenia, wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną margaryną. Ciasto układamy w odstępach.

Foremkę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15-30 minut do podwojenia objętości.

W międzyczasie, gdy bułki podwajają objętość, przygotowujemy glazurę do posmarowania bułek. Do miseczki dajemy jedno żółtko jaja dolewamy 1 łyżkę mleka i wszystko mieszamy.

Gdy bułki podwoją objętość smarujemy je dokładnie pędzelkiem glazurą z mleka i żółtka. Wierzch posypujemy ziarnami dyni.

zdjęcie bułek drożdżowych

Pieczenie bułek

Blaszkę z bułkami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy przez około 20 minut, używając grzałki góra i dół. Po tym czasie blaszkę wyciągamy z piekarnika, bułki wykładamy na kratkę i studzimy.

Smacznego!

Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
rysiaa
rysiaa
1 rok temu

witaj! czy mogę dodać mąkę żytnią typ 720 ? pozdrawiam!