zdjęcie bułek

Bułki na jogurcie

Delikatne bułeczki śniadaniowe, robione na jogurcie. Są naprawdę pyszne i bardzo delikatne, a przepis jest prosty i każdy poradzi sobie z wypiekiem. Z przepisu wychodzi 12 bułek.

Czas przygotowania 1 godz. 40 min
Z przepisu wychodzi 12 bułek

Składniki na rozczyn:

  • 40 g drożdży świeżych (prasowanych)
  • 150 ml mleka ciepłego
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej

Składniki na bułki:

  • 500 g mąki pszennej (typ 450-650)
  • 200 g  jogurtu naturalnego
  • 70 g roztopionego masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli

Dodatkowo:

  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka
  • siemienie lniane lub ziarna sezamu

Wykonane:

W pierwszej kolejności robimy zaczyn. Do miski kruszymy drożdże i zalewamy 150 ml ciepłego mleka. Następnie dodajemy dwie łyżki mąki pszennej oraz łyżkę cukru i wszystko dokładnie mieszamy, aż do rozpuszczenia się drożdży.  Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 min, żeby drożdże zaczęły pracować. Jeżeli nie mamy ciepłego  miejsca w domu nagrzewamy piekarnik do 30-35°C i tam wkładamy nasz zaczyn na 15 min.

Po 15 min, gdy zaczyn ładnie pracuje dodajemy mąkę pszenna, sól, jajko i wszystko dobrze mieszamy.  Gdy składniki się połączą, dłońmi ugniatamy ciasto. Kiedy zrobi się zwarte, dodajemy roztopione masło i chwile jeszcze wyrabiamy. Następnie nasze ciasto przerzucamy na stolnicę i wyrabiamy około 15 – 20 min. Wyrobienie ciasta możemy zostawić robotowi, jeżeli ktoś ma. Gdy ciasto za bardzo nam się klei do rąk lub stolnicy podsypujemy mąką.

Na koniec formujemy ładną kulę i ponownie wkładamy nasze ciasto do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 – 1,5 godz. Po tym czasie ciasto  musimy wyrobić przez kilka minut, żeby je odgazować.

Ciasto dzielimy na 12 części (po około 80 g). Bułki formujemy naciągając boki ciasta do środka, by naprężyć ciasto i podczas pieczenia ciasto będzie rosło do góry. Blaszkę smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierem do pieczenia. Na nią wykładamy ciasto w formie kulek, które rozpłaszczamy dłonią. Ciasto musimy wykładać w odstępach, ponieważ bułki podczas pieczenia znacznie urosną. W naszym przypadku na blaszkę weszło 6 bułek.



Tak przygotowaną blaszkę z bułkami odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 min, aby podwoiły swój rozmiar. Następnie smarujemy rozbełtanym jajkiem z łyżką mleka i posypujemy ziarnami sezamu lub siemieniem lnianym. Nagrzewamy piekarnik do 190°C, wstawiamy blaszkę i pieczemy przez około 15 – 20 min.

Po upieczeniu wyciągamy i studzimy na kratce z piekarnika.

Uwaga! Czas pieczenia jest uzależniony od piekarnika. Każdy piekarnik jest inny, inaczej piecze, więc robiąc pierwszy raz chleb czy bułki kontrolujmy stopień wypieczenia. Smacznego!

Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Kasia
Kasia
9 miesięcy temu

Bulki rewelacja przepyszne polecam bardzo