Przepis na pyszne bułki hamburgerowe z sezamem. Idealne również do kanapek. Przepis jest prosty, wystarczy chwila czasu i trochę chęci aby zrobić własne bułki.
Czas przygotowania 1 godz. 40 min
Z przepisu wychodzi 8 bułek
Składniki:
- 430 g mąki pszennej (typ 450)
- 1.5 szklanki mleka
- 40 g drożdży prasowanych
- 40 g roztopionego masła
- 1 całe jajko
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
Wykonanie:
Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru, dodajemy łyżkę mąki mleko, mieszamy i odstawiamy nakryte na 15 minut w ciepłe miejsce.
Mąkę przesiewamy do miski, a potem dodajemy do naszego rozczynu. Dodajemy sól, jajko, stopione i ostudzone masło. Najpierw mieszamy łyżką do połączenia się składników, a potem dokładnie wyrabiamy ciasto, do czasu, aż zacznie odchodzić od ręki i stolnicy. Jeżeli ciasto będzie za luźne podsypmy mąką. Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny. Następnie miskę posypujemy mąką i pozostawiamy przykryte w niej ciasto do wyrośnięcia na 1 godz.
Po godzinie wyjmujemy nasze ciasto na stolnicę i jeszcze chwilę wyrabiamy, tak, żeby pozbyć się powietrza. Teraz formujemy kulki o wadze 100 g. Gotowe bułeczki będą miały średnice około 10 cm.
Blaszkę wykładamy pergaminem lub smarujemy olejem. Układamy na niej nasze kuleczki z ciasta w odstępach, tak żeby podczas rośnięcia nie skleiły się nam. Dłonią musimy je rozpłaszczyć, żeby powstał placek. Rozbełtanym jajkiem smarujemy dokładnie każdą bułeczkę. Posypujemy po wierzchu ziarnami sezamu. Nakrywamy bułeczki ściereczką i pozawalamy im podwoić swoją objętość – około 30 min.
Pieczemy na środkowej półce w temperaturze 200°C przez około 15–20 min do zarumienienia się bułeczek. Z przepisu wychodzi 8 bułeczek. Smacznego!
Przepis video