zdjęcie bułek

Bułki do zapiekanek XL

Pyszne drożdżowe bułki do domowych zapiekanek. Z przepisu wychodzą trzy duże bułki o wymiarach 9 x 33 cm.

Czas przygotowania 2 godz. 30 min
Z przepisu wychodzi 3 bułki

Składniki:

750 g mąki pszennej (typ 450)
2 szklanki wody
50 g drożdży prasowanych
1 łyżeczkę soli
1 łyżeczkę cukru

Wykonanie:

Do miski wlewamy 0,5 szklanki ciepłej wody. Dodajemy drożdże, łyżeczkę cukru i łyżkę mąki. Wszystko mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 min w ciepłe miejsce, żeby drożdże zaczęły pracować. Następnie do zaczynu wsypujemy dolewamy resztę wody (1,5 szklanki), mąkę około 700g, oraz sól. Resztę mąki zostawiamy do podsypywania ciasta podczas wyrabiania. Wyrabiamy ręcznie około 15min. Ciasto zrobi się gładkie i nie będzie się kleić do stolnicy. Po wyrobieniu wkładamy ciasto do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godz. w ciepłe miejsce, żeby ciasto wyrosło.

Po wyrośnięciu ciasta ponownie wyrabiamy je (żeby pozbyć się powietrza) dzielimy ciasto na trzy równe części i formujemy podłużne walce, na długość naszej blaszki, tak około 30 cm. Następnie rozpłaszczamy walec i dłuższe boki zawijamy do środka. Po środku gdzie ciasto się połączyło ściskamy palcem żeby nieco skleić końcówki. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub bezpośrednio na blachę wysmarowane lekko olejem roślinnym, ale tak żeby łączenie bułeczek było pod spodem. Między przerwami naszych bułek, wykładamy paski papieru do  pieczenia, w razie gdy podczas pieczenia zetkną się ze sobą to zapobiegnie się ich sklejeniu. Blaszkę przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30min do wyrośnięcia.

Następnie bułki smarujemy rozbełtanym jajkiem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200°C na około 20-25 min.  ale czas musimy sami kontrolować, bo zależy to od piekarnika – każdy inaczej grzeje. I tu najlepiej polegać na swoim doświadczeniu z piekarnikiem. Po upieczeniu odstawiamy na kratce z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia.

Z przepisu wychodzą trzy duże bułki o wymiarach  9 x 33 cm. Smacznego!



Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze