zdjęcie bułek

Bułki do zapiekanek 7 x 27 cm

Pyszne drożdżowe bułki do domowych zapiekanek. Z przepisu wychodzą trzy bułki o wymiarach 7 x 27 cm.

Czas przygotowania 1 godz. 40 min
Z przepisu wychodzi 3 bułki

Składniki:

600 g mąki pszennej (typ 450)
1,5 szklanki wody
30 g drożdży prasowanych
1 łyżeczkę soli
1 łyżeczkę cukru

Wykonanie:

Do miski wlewamy 0,5 szklanki ciepłej wody. Dodajemy drożdże, łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki. Wszystko mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 min w ciepłe miejsce, żeby drożdże zaczęły pracować. Następnie do zaczynu dolewamy resztę wody (szklankę 250 ml) wsypujemy mąkę około 550 g, oraz sól. Resztę mąki zostawiamy do podsypywania ciasta podczas wyrabiania. Wyrabiamy ręcznie około 15 min. Ciasto zrobi się gładkie i nie będzie się kleić do stolnicy. Po wyrobieniu wkładamy ciasto do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godz. w ciepłe miejsce, żeby ciasto wyrosło.

Po wyrośnięciu ciasta ponownie wyrabiamy je (żeby pozbyć się powietrza). Dzielimy ciasto na trzy równe części i formujemy podłużne walce, o długości około 27 cm. Następnie rozpłaszczamy walec i dłuższe boki zawijamy do środka. Po środku gdzie ciasto się połączyło ściskamy palcem, żeby nieco skleić końcówki. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub bezpośrednio na blachę wysmarowane lekko olejem roślinnym, ale tak żeby łączenie bułeczek było pod spodem. Między przerwami naszych bułek, wykładamy paski papieru do pieczenia, na wypadek ewentualnego zetknięcia się bułek podczas pieczenia. W ten sposób zapobiegniemy ich sklejeniu się ze sobą. Blaszkę przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 min do wyrośnięcia.

Następnie bułki smarujemy rozbełtanym jajkiem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200°C (grzałki góra, dół) na około 20-25 min.  Jednak czas musimy sami kontrolować, bo zależy to od piekarnika – każdy inaczej grzeje. I tu najlepiej polegać na swoim doświadczeniu z piekarnikiem. Po upieczeniu odstawiamy na kratce z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia.

Z przepisu wychodzą 3 bułki do zapiekanek. Smacznego!



Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
5 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Nat
Nat
2 lat temu

Gupi przepis nie napisane żeby wody dolać przed wyrabianiem. Nie polecam

Aneta
Aneta
1 rok temu

Przepis jest jasny i wszystko dobrze napisane

Last edited 1 rok temu by Aneta
Kuchnia Magdy
Kuchnia Magdy
1 rok temu
Odpowiedź do  Aneta

Dziękuje bardzo.😀 Pozdrawiam serdecznie.

Darek M
Darek M
5 miesięcy temu

Pierwszy raz w życiu wyrabiałem ciasto i piekłem, chyba się udało, bardzo fajnie przejrzyście wytłumaczone, Polecam.

bulki
Kuchnia Magdy
Kuchnia Magdy
5 miesięcy temu
Odpowiedź do  Darek M

Bardzo ładne. 😃 Bardzo się cieszę, że wyszły. Pozdrawiam serdecznie.