zdjęcie bułek

Bułki do hot-dogów

Bułeczki drożdżowe podłużne idealnie nadają się do domowych hot-dogów. W środku mięciutkie i delikatne, z chrupiącą skórką, obsypaną sezamem.

Czas przygotowania 1 godz. 45 min
Z przepisu wychodzi 8 bułek

Składniki:

  • Około 500 g mąki pszennej (typ 450)
  • 1,5 szklanki wody
  • 40 g drożdży prasowanych
  • 1 łyżeczkę soli
  • 1 łyżeczkę cukru
  • ziarna sezamu.

Wykonanie:

Do miski wlewamy letnią wodę. Dodajemy drożdże, łyżeczkę cukru i łyżkę mąki. Wszystko mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 min w ciepłe miejsce, żeby drożdże zaczęły pracować. Następnie do zaczynu wsypujemy mąkę 450 g, oraz sól. Resztę mąki zostawiamy do podsypywania ciasta podczas wyrabiania. Wyrabiamy ręcznie około 15min. Ciasto zrobi się gładkie i nie będzie się kleić do stolnicy. Po wyrobieniu wkładamy ciasto do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godz. w ciepłe miejsce, żeby ciasto wyrosło.

Po wyrośnięciu ciasta ponownie wyrabiamy je (żeby pozbyć się powietrza) i formujemy podłużne walce, tak około 15 cm długości. Następnie rozpłaszczamy walec i dłuższe boki zawijamy do środka. Po środku gdzie ciasto się połączyło ściskamy palcem żeby nieco skleić końcówki. Otaczamy w ziarnie sezamu i kładziemy na blachę do pieczenia, ale tak żeby łączenie bułeczek było pod spodem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 min – 30 min żeby ciasto znów podrosło.

Gdy bułeczki podrosły nagrzewamy piekarnik do 200°C i wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 20 -25 min, ale czas musimy sami kontrolować, bo zależy to od piekarnika – każdy inaczej grzeje. I tu najlepiej polegać na swoim doświadczeniu z piekarnikiem. Bułeczki muszą ładnie się zarumienić.

Po upieczeniu odstawiamy na kratce z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia.



Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze