zdjęcie bułek

Bułka zwykła pszenna

Przepis na pyszne zwykłe bułki pszenne. Robi się je bardzo łatwo wystarczy mąka, woda, drożdże, sól i bułeczki mamy gotowe. Wychodzą bardzo mięciutkie w środku z chrupiącą skórką. Polecam!

Czas przygotowania 2 godz. 30 min
Z przepisu wychodzi 9 bułek

Składniki:

  • 600 g mąki pszennej (typ 450)
  • 30 g drożdży prasowanych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 30 g miękkiego masła (można zastąpić olejem roślinnym 3 łyżki)
  • 400 ml wody
  • 1 łyżeczka soli

Wykonanie:
Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru, dodajemy łyżkę mąki i 400 ml wody, mieszamy i nakrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.

Mąkę przesiewamy do miski, a potem dodajemy do naszego rozczynu. Dodajemy sól i masło. Najpierw mieszamy łyżką do połączenia się składników, a potem dokładnie wyrabiamy ciasto, do czasu, aż zacznie odchodzić od ręki i stolnicy. Jeżeli ciasto będzie za luźne podsypmy mąką. Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny. Następnie miskę posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w niej ciasto do wyrośnięcia na  1 godz.

Wyjmujemy wyrośnięte ciasto na stolnicę i jeszcze chwilę wyrabiamy, żeby pozbyć się powietrza. Teraz formujemy bułeczki, każda o wadze 110-120 g (wyjdzie około 9 bułek). Bułeczki formujemy przez zawijanie boków ciasta do środka (jak na filmie). Dzięki temu bułeczki urosną do góry a nie w szerz.




Blaszkę wykładamy pergaminem. Układamy je na blaszce,  w odstępach. Każdą bułkę nacinamy po środku. Możemy użyć do tego szpatułki do ciast lub po prostu drugą nienaostrzoną stroną noża. Musimy tak naciąć żeby nie przekroić bułki, więc róbmy to ostrożnie. Nakrywamy bułeczki ściereczką i pozawalamy im podwoić swoją objętość – około 30 min.

Wstawiamy do pieca, nagrzanego do 200°C wraz z naczyniem z wodą, która wytworzy parę, dzięki której nasze bułki będą miały delikatną i chrupiącą skórkę.  Pieczemy około 20 min, na środkowej półce, aż zrumienią się na ładny kolor.
Smacznego!

Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
4 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Bosia
Bosia
3 lat temu

Pieczywo z przepisów Pani jest pyszne. 🙂 Bardzo precyzyjnie Pani tłumaczy każdy kolejny krok – dziękuję! 🙂
Przesłałam juz wielu osobam adres Pani Bloga, aby także skorzystały z Pani wiedzy w pieczeniu 🙂
Jeśli chodzi o bułeczki, to zaczęłam mieszać mąki, dodajac w 1/4 maki graham i na koniec mieszkam ciasto z rodzynkami i także wychodzą pysznie. 🙂 Pozdrawiam serdecznie!

Piotr
Piotr
3 lat temu

Bardzo fajny przepis
Polecam z całego serca
Zawsze miałem problemy ze zrobieniem bułek
a teraz wszystko super wyszło
Dodam też że przepis wykorzystałem do zrobienia chlebka i
też bardzo dobrze się sprawdził
Dziękuję Pani Magdo

Esti
Esti
3 lat temu

Buleczki wyszly smaczne, ale dodałam więcej mąki, wrabiałam i podsypywałam /ok 200gr/ az ciasto było plastyczne i w piekarniku potrzymałam dłużej /28 min/., wyszlo mi 12 bułek /po 100gr ciasta/ pięknie wyrośniętych, wszystkie upiekłam za jednym razem, połączyły się trochę ale to dodało im tylko uroku 🙂

Pawel
Pawel
1 rok temu

Rewelacyjny przepis!!! Bardzo łatwy i szybki. Szczególnie polecam rodakom mieszkającym poza granicami Polski, gdzie zwykłe pieczywo jest produktem niedostępnym….