Każdy chyba Polak lubi zupy. A co jak nam zostanie rosół i nie chcemy kolejny raz jeść pomidorówki na tym rosole? Zróbmy zupę z kurczakiem. Rosół + marchewka + kukurydza + kurczak i jeszcze kilka składników i mamy wyśmienitą zupę. Która na stale zagości w naszym menu.
Czas przygotowania 30 min
Przepis dla 5 osób
Składniki na 5 porcji:
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 duża marchewka
- 1 puszka kukurydzy
- 1 l bulionu lub rosołu
- 1 większa pojedyncza pierś z kurczaka lub dwie mniejsze
- ¼ szklanki śmietanki kremówki 30%
- 0,5 łyżeczki soli
- pieprz i papryka czerwona ostra do smaku
Dodatkowo:
- 2 bułki kajzerki lub zwykłe (opcjonalnie)
Wykonanie:
Rozgrzewamy 2 łyżki oleju na patelni i wrzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulę, którą musimy zeszklić. Mieszamy od czasu do czasu. Następnie przeciskamy przez praskę czosnek wprost na patelnie, do cebuli. Wszystko mieszamy. Dorzucamy marchewkę pokrojoną w kosteczkę i podsmażamy 2-3 minuty. Całość przekładamy do garnka, dokładamy kukurydzę, dolewamy gorący bulion (lub rosół) i doprowadzamy do zagotowania. W międzyczasie dokładamy jeszcze pokrojoną w kostkę pierś kurczaka. Doprawiamy solą (u mnie wystarczyło ½ łyżeczki) i pieprzem. Jak zupa się zagotuje, to zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze około 15 minut. Po tym czasie dolewamy śmietankę, cały czas mieszając zupę i znów doprowadzamy do zagotowania. Wtedy możemy zupę wyłączyć i nałożyć na talerze.
Możemy podawać z posiekaną natką pietruszki lub kolendry, albo tak jak my z grzankami.
Smacznego!
Przepis video