Zupa z kurczakiem

Zupa z kurczakiem

Każdy chyba Polak lubi zupy. A co jak nam zostanie rosół i nie chcemy kolejny raz jeść pomidorówki na tym rosole? Zróbmy zupę z kurczakiem. Rosół + marchewka + kukurydza + kurczak i jeszcze kilka składników i mamy wyśmienitą zupę. Która na stale zagości w naszym menu.

Czas przygotowania 30 min
 Przepis dla 5 osób
Składniki na 5 porcji:
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża marchewka
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 l bulionu lub rosołu
  • 1 większa pojedyncza pierś z kurczaka lub dwie mniejsze
  • ¼ szklanki śmietanki kremówki 30%
  • 0,5 łyżeczki soli
  • pieprz i papryka czerwona ostra do smaku
Dodatkowo:
  • 2 bułki kajzerki lub zwykłe (opcjonalnie)

Zupa z kurczakiem

Wykonanie:

Rozgrzewamy 2 łyżki oleju na patelni i wrzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulę, którą musimy zeszklić. Mieszamy od czasu do czasu. Następnie przeciskamy przez praskę czosnek wprost na patelnie, do cebuli. Wszystko mieszamy. Dorzucamy marchewkę pokrojoną w kosteczkę i podsmażamy 2-3 minuty. Całość przekładamy do garnka, dokładamy kukurydzę, dolewamy gorący bulion (lub rosół) i doprowadzamy do zagotowania. W międzyczasie dokładamy jeszcze pokrojoną w kostkę pierś kurczaka. Doprawiamy solą (u mnie wystarczyło ½ łyżeczki) i pieprzem. Jak zupa się zagotuje, to zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze około 15 minut. Po tym czasie dolewamy śmietankę, cały czas mieszając zupę i znów doprowadzamy do zagotowania. Wtedy możemy zupę wyłączyć i nałożyć na talerze.

Możemy podawać z posiekaną natką pietruszki lub kolendry, albo tak jak my z grzankami.

Smacznego!




Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze