zupa z czerwonej soczewicy

Zupa z czerwonej soczewicy

Talerz pysznej zupy z czerwonej soczewicy to fajny pomysł na chłodne dni. Jest to zupa pożywana i rozgrzewająca, pełna fajnych dodatków.

Czas przygotowania 50 min
Przepis dla 12 osób

Składniki na bulion:

  • 1,5  l wody
  • noga z kurczaka
  • 1 marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • mały kawałek selera
  • kawałek liścia pora
  • przyprawy: 1,5 łyżeczki soli, szczypta  pieprzu, kilka kropel przyprawy do zup w płynie,
  • szczypta papryki ostrej, 1 kostka rosołowa

Reszta składników:

  • 1 kg ziemniaków
  • 150 g soczewicy czerwonej
  • 4 kiełbasy śląskie (lub inne)

Wykonanie:

Soczewicę płuczemy letnią wodą,  zalewamy wrzątkiem i gotujemy do miękkości.

Gotujemy wodę z nogą z kurczaka. W trakcie gotowania zbieramy sitkiem tzw „ szumy” (zanieczyszczenia). W momencie, kiedy prawie ich nie ma, wrzucamy warzywa: marchewkę, pietruszkę, selera i pora (obrane, umyte i przekrojone) oraz przyprawiamy. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do naszego bulionu. Czekamy, aż wszystko znów się zagotuje, wówczas zmniejszamy ogień i gotujemy około 10 min. Po tym czasie wyjmujemy z bulionu pietruszkę, seler, por (lubiący warzywa mogą je zostawić). Sprawdzamy czy ziemniaki zrobiły się miękkie (ale nie przegotowane). Wyjmujemy również nogę z kurczaka. Mięso z niej możemy wykorzystać do innej potrawy.

Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni na złoto.

Do soczewicy dodajemy 2-3 chochelki ziemniaków z wywaru, marchewkę oraz tyle samo samego wywaru i blendujemy na jednolitą masę. Następnie dodajemy ją do wywaru (który gotuje się cały czas na małym ogniu)  i mieszamy. Na koniec do zupy dodajemy podsmażoną kiełbasę i na małym ogniu gotujemy jeszcze parę minut.

Smacznego!

Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze