Talerz pysznej zupy z czerwonej soczewicy to fajny pomysł na chłodne dni. Jest to zupa pożywana i rozgrzewająca, pełna fajnych dodatków.
Czas przygotowania 50 min
Przepis dla 12 osób
Składniki na bulion:
- 1,5 l wody
- noga z kurczaka
- 1 marchewka
- 1 mała pietruszka
- mały kawałek selera
- kawałek liścia pora
- przyprawy: 1,5 łyżeczki soli, szczypta pieprzu, kilka kropel przyprawy do zup w płynie,
- szczypta papryki ostrej, 1 kostka rosołowa
Reszta składników:
- 1 kg ziemniaków
- 150 g soczewicy czerwonej
- 4 kiełbasy śląskie (lub inne)
Wykonanie:
Soczewicę płuczemy letnią wodą, zalewamy wrzątkiem i gotujemy do miękkości.
Gotujemy wodę z nogą z kurczaka. W trakcie gotowania zbieramy sitkiem tzw „ szumy” (zanieczyszczenia). W momencie, kiedy prawie ich nie ma, wrzucamy warzywa: marchewkę, pietruszkę, selera i pora (obrane, umyte i przekrojone) oraz przyprawiamy. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do naszego bulionu. Czekamy, aż wszystko znów się zagotuje, wówczas zmniejszamy ogień i gotujemy około 10 min. Po tym czasie wyjmujemy z bulionu pietruszkę, seler, por (lubiący warzywa mogą je zostawić). Sprawdzamy czy ziemniaki zrobiły się miękkie (ale nie przegotowane). Wyjmujemy również nogę z kurczaka. Mięso z niej możemy wykorzystać do innej potrawy.
Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni na złoto.
Do soczewicy dodajemy 2-3 chochelki ziemniaków z wywaru, marchewkę oraz tyle samo samego wywaru i blendujemy na jednolitą masę. Następnie dodajemy ją do wywaru (który gotuje się cały czas na małym ogniu) i mieszamy. Na koniec do zupy dodajemy podsmażoną kiełbasę i na małym ogniu gotujemy jeszcze parę minut.
Smacznego!
Przepis video