Próbowałeś kiedy zupę serową? Jeśli nie to zapraszamy na ugotowanie tej bardzo prostej, sycącej i rozgrzewającej zupy serowej. Smaku dopełnią pyszne chrupiące grzanki.
Czas przygotowania 50 min
Przepis dla 6 osób
Składniki na bulion:
- 1 l wody
- 1 pałka z kurczaka
- 1 marchewka
- 1 mała pietruszka
- mały kawałek selera
- kawałek liścia pora
- 1,5 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
- szczypta papryki ostrej
Składniki na zupę serową:
- 100 g sera topionego
- 100 g sera Gouda
- 100 g sera Havarti
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- Masło
Dodatkowo:
- Chleb na grzanki
Wykonanie:
Mięso zalewamy zimną wodą i gotujemy. To bardzo ważne, żeby mięso zalewać zimną wodą. W ten sposób więcej składników smakowych przejdzie do bulionu. W trakcie gotowania zbieramy sitkiem tzw. „ szumy” (zanieczyszczenia). Kiedy prawie ich nie ma, wrzucamy warzywa: marchewkę (pokrojoną w duże słupki), pietruszkę, selera i pora (obrane, umyte i przekrojone) oraz kostkę rosołową. Przyprawiamy do smaku. Gotujemy na małym ogniu. Na koniec wyjmujemy warzywa z garnka i przecedzamy przez sitko nasz bulion.
Cebulę drobno posiekaną rumienimy na patelni z masłem. Pod koniec smażenia dodajemy drobno pokrojony czosnek i lekko dusimy.
Kolejno dodajemy do bulionu : podduszoną cebule z czosnkiem, pokrojone sery i gotujemy do momentu, aż sery się rozpuszczą. Na koniec miksujemy blenderem i w razie potrzeby doprawiamy do smaku. Zupę podajemy z grzankami. Smacznego!
Przepis video