zdjęcie zupy

Zupa serowa z grzankami

Próbowałeś kiedy zupę serową? Jeśli nie to zapraszamy na ugotowanie tej bardzo prostej, sycącej i rozgrzewającej zupy serowej. Smaku dopełnią pyszne chrupiące grzanki.

Czas przygotowania 50 min
Przepis dla 6 osób

Składniki na bulion:

  • 1 l wody
  • 1 pałka z kurczaka
  • 1 marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • mały kawałek selera
  • kawałek liścia pora
  • 1,5 łyżeczki soli
  •  szczypta  pieprzu
  • szczypta papryki ostrej

Składniki na zupę serową:

  • 100 g sera topionego
  • 100 g sera Gouda
  • 100 g sera Havarti
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Masło

Dodatkowo:

  • Chleb na grzanki

Wykonanie:

Mięso zalewamy zimną wodą i gotujemy. To bardzo ważne, żeby mięso zalewać zimną wodą. W ten sposób więcej składników smakowych przejdzie do bulionu. W trakcie gotowania zbieramy sitkiem tzw. „ szumy” (zanieczyszczenia). Kiedy prawie ich nie ma, wrzucamy warzywa: marchewkę (pokrojoną w duże słupki), pietruszkę, selera i pora (obrane, umyte i przekrojone) oraz kostkę rosołową. Przyprawiamy do smaku.  Gotujemy na małym ogniu. Na koniec wyjmujemy warzywa z garnka i przecedzamy przez sitko nasz bulion.

Cebulę drobno posiekaną rumienimy na patelni z masłem. Pod koniec smażenia dodajemy drobno pokrojony czosnek i lekko dusimy.

Kolejno dodajemy do bulionu : podduszoną cebule z czosnkiem, pokrojone sery i gotujemy do momentu, aż sery się rozpuszczą. Na koniec miksujemy blenderem i w razie potrzeby doprawiamy do smaku. Zupę podajemy z grzankami.  Smacznego!

Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze