Czy zupa może być dobra na przeciążony żołądek? Tak Tylka ta prosta zupa, z małą ilością składników, jednakże pełna smaku i aromatu. Polecam nie tylko dla zbolałych.
Czas przygotowania 30 min
Przepis dla 4 osób
Składniki:
- 1,5 l wody
- 1 pałka z kurczaka
- 1 marchewka
- 1 mała pietruszka
- 1 kostka rosołowa
- mały kawałek selera
- kawałek liścia pora
- przyprawy: 1,5 łyżeczki soli, szczypta pieprzu, kilka kropel przyprawy do zup w płynie,
- szczypta papryki ostrej.
- 125 g ryżu
Wykonanie:
Mięso zalewamy zimną wodą i gotujemy. To bardzo ważne, żeby mięso zalewać zimną wodą. W ten sposób więcej składników smakowych przejdzie do bulionu. W trakcie gotowania zbieramy sitkiem tzw. „ szumy” (zanieczyszczenia). Kiedy prawie ich nie ma, wrzucamy warzywa: marchewkę, pietruszkę, selera i pora (obrane, umyte i przekrojone lub w wersji dla lubiących warzywa marchewkę, pietruszkę i selera można zetrzeć na tarce na dużych oczkach) oraz kostkę rosołową. Przyprawiamy do smaku. Dosypujemy ryż i gotujemy ok. 15 min. na małym ogniu. Po tym czasie zostawiamy zupę na jeszcze 10 min pod przykryciem, żeby ryż nabrał smaku. Smacznego!
Przepis video