zdjęcie zupy

Zupa ryżówka

Czy zupa może być dobra na przeciążony żołądek? Tak Tylka ta prosta zupa, z małą ilością składników, jednakże pełna smaku i aromatu. Polecam nie tylko dla zbolałych.

Czas przygotowania 30 min
Przepis dla 4 osób

Składniki:

  • 1,5 l wody
  • 1 pałka z kurczaka
  • 1 marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • 1 kostka rosołowa
  • mały kawałek selera
  • kawałek liścia pora
  • przyprawy: 1,5 łyżeczki soli, szczypta  pieprzu, kilka kropel przyprawy do zup w płynie,
  • szczypta papryki ostrej.
  • 125 g ryżu

Wykonanie:

Mięso zalewamy zimną wodą i gotujemy. To bardzo ważne, żeby mięso zalewać zimną wodą. W ten sposób więcej składników smakowych przejdzie do bulionu. W trakcie gotowania zbieramy sitkiem tzw. „ szumy” (zanieczyszczenia). Kiedy prawie ich nie ma, wrzucamy warzywa: marchewkę, pietruszkę, selera i pora (obrane, umyte i przekrojone lub w wersji dla lubiących warzywa marchewkę, pietruszkę i selera można zetrzeć na tarce na dużych oczkach) oraz kostkę rosołową. Przyprawiamy do smaku. Dosypujemy ryż i gotujemy ok. 15 min. na małym ogniu.  Po tym czasie zostawiamy zupę na jeszcze 10 min pod przykryciem, żeby ryż nabrał smaku. Smacznego!

Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze