Przepis dla miłośników zup i miłośników piwa. Ale nie tylko. Zupa przygotowana z boczku i piersi z kurczaka, które dają uczucie sytości. Piwo pszeniczne nadaje niesamowity smak zupie. A śmietana i ser żółty nadaje jedwabistość jej. Zupa, której nie przygotowujemy codziennie, ale za to tak pyszna, że będziemy chcieli jeść ją bardzo często.
Czas przygotowania 50 min
Przepis dla 4 osób
Składniki:
- 350 g boczku
- 250 g piersi z kurczaka
- 70 g masła
- 20 g mąki pszennej
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml piwa pszenicznego
- 300 ml bulionu drobiowego
- 200 g śmietany 18%
- 150 g sera gouda
- 1 łyżeczka papryki czerwonej ostrej
- sól do smaku
Wykonanie:
Boczek kroimy w małą kosteczkę i podsmażamy w garnku, tak długo, aż stanie się chrupiący. Wtedy wyjmujemy boczek z garnka, ale zostawiamy wytopiony tłuszcz.
Czosnek kroimy w malutką kosteczkę i wrzucamy do garnka. Podsmażamy chwilkę i również wyjmujemy z garnka. Dokładamy do wyjętego boczku.
Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do garnka (tego, w którym smażył się boczek i czosnek) i podsmażamy chwilę, ale nie za długo, żeby nie stracił soczystości. Po podsmażeniu, również wyjmujemy z garnka i dokładamy do boczku.
Do garnka dodajemy masło i czekamy, aż się roztopi i wchłonie wszystkie smaki. Dodajemy mąkę z papryką. Mieszamy, mieszamy. Dodajemy piwo, mieszamy. Dodajemy bulion, mieszamy. Dodajemy śmietanę, mieszamy, ale tym razem trzepaczką, żeby śmietana rozprowadziła się, beż żadnych grudek.
Ser, albo trzemy na tarce, albo drobno kroimy i dodajemy do garnka, cały czas mieszając (np. trzepaczką). Mieszamy i czekamy, aż ser się roztopi i nabierze jednolitej konsystencji. Dodajemy: boczek, czosnek i kurczaka. Doprawiamy delikatnie solą do smaku i gotujemy ok. 10 min. Mieszamy od czasu do czasu.
Smacznego!
Przepis video