Przepis na tradycyjną polską zupę ogórkową z ziemniakami i jajkiem na twardo.
Czas przygotowania 50 min
Przepis dla 12 osób
Składniki na bulion:
- 2 l wody
- 2 skrzydełka z kurczaka
- 1 marchewka
- 1 mała pietruszka
- mały kawałek selera
- kawałek liścia pora
- przyprawy: 1,5 łyżeczki soli, szczypta pieprzu, kilka kropel przyprawy do zup w płynie,
- szczypta papryki ostrej, 1 kostka rosołowa
Reszta składników:
- 1 kg ziemniaków
- 0,5 kg ogórków kiszonych
- 1-2 łyżki śmietany 18%
Wykonanie:
Gotujemy wodę z pałką z kurczaka. W trakcie gotowania zbieramy sitkiem tzw „ szumy” (zanieczyszczenia). W momencie, kiedy prawie ich nie ma, wrzucamy warzywa: pietruszkę, selera i pora (obrane, umyte i przekrojone) marchewkę ścieramy na tarce na dużych oczkach oraz przyprawiamy. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do naszego bulionu. Czekamy aż wszystko znów się zagotuje, wówczas zmniejszamy ogień i gotujemy około 10 min. Po tym czasie wyjmujemy z bulionu pietruszkę, seler, por (lubiący warzywa mogą je zostawić). Sprawdzamy czy ziemniaki zrobiły się miękkie (ale nie przegotowane).
Starte na tarce na dużych oczkach kiszone ogórki dodajemy do naszego wywaru i dalej gotujemy na małym ogniu około 10-15 min. Po tym czasie w miseczce obok rozrabiamy śmietanę z chochelką zupy. Śmietanę musimy rozrobić tak, żeby nie było żadnych grudek. Na koniec wlewamy śmietanę do zupy i gotujemy jeszcze 5-10 min.
Zupę możemy podać z jajkiem ugotowanym na twardo.
Jeżeli ktoś nie lubi śmietany może ją pominąć. Podobnie można postąpić z jakiem.
Smacznego!
Przepis video