zdjęci zupy

Zupa ogórkowa

Przepis na tradycyjną polską zupę ogórkową z ziemniakami i jajkiem na twardo.

Czas przygotowania 50 min
Przepis dla 12 osób

Składniki na bulion:

  • 2 l wody
  • 2 skrzydełka z kurczaka
  • 1 marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • mały kawałek selera
  • kawałek liścia pora
  • przyprawy: 1,5 łyżeczki soli, szczypta  pieprzu, kilka kropel przyprawy do zup w płynie,
  • szczypta papryki ostrej, 1 kostka rosołowa

Reszta składników:

  • 1 kg ziemniaków
  • 0,5 kg ogórków kiszonych
  • 1-2  łyżki  śmietany 18%

Wykonanie:

Gotujemy wodę z pałką z kurczaka. W trakcie gotowania zbieramy sitkiem tzw „ szumy” (zanieczyszczenia). W momencie, kiedy prawie ich nie ma, wrzucamy warzywa: pietruszkę, selera i pora (obrane, umyte i przekrojone) marchewkę ścieramy na tarce na dużych oczkach oraz przyprawiamy.  Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do naszego bulionu. Czekamy aż wszystko znów się zagotuje, wówczas zmniejszamy ogień i gotujemy około 10 min. Po tym czasie wyjmujemy z bulionu pietruszkę, seler, por (lubiący warzywa mogą  je zostawić). Sprawdzamy czy ziemniaki zrobiły się miękkie (ale nie przegotowane).

Starte na tarce na dużych oczkach kiszone ogórki dodajemy do naszego wywaru i dalej gotujemy na małym ogniu około 10-15 min. Po tym czasie w miseczce obok rozrabiamy śmietanę z chochelką zupy. Śmietanę musimy rozrobić tak, żeby nie było żadnych grudek. Na koniec wlewamy śmietanę do zupy i gotujemy jeszcze 5-10 min.

Zupę możemy podać z jajkiem ugotowanym na twardo.

Jeżeli ktoś nie lubi śmietany może ją pominąć. Podobnie można postąpić z jakiem.

Smacznego!

Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze