Nie zawsze mamy czas na długie gotowanie obiadu z dwóch dań. Oto przepis na bardzo prostą zupę, z minimalnej ilości składników. Jednakże sycącą i smaczną.
Czas przygotowania 40 min
Przepis dla 4 osób
Składniki na bulion:
- 1,5 l wody
- 1 pałka z kurczaka
- 1 marchewka
- 1 mała pietruszka
- 1 kostka rosołowa
- mały kawałek selera
- kawałek liścia pora
- przyprawy: 1,5 łyżeczki soli, szczypta pieprzu, kilka kropel przyprawy do zup w płynie,
- szczypta papryki ostrej
Składniki na kluski:
- 2 jajka
- 5-6 łyżek mąki
- odrobina wody
Wykonanie:
Mięso zalewamy zimną wodą i gotujemy. To bardzo ważne, żeby mięso zalewać zimną wodą. W ten sposób więcej składników smakowych przejdzie do bulionu. W trakcie gotowania zbieramy sitkiem tzw. „ szumy” (zanieczyszczenia). Kiedy prawie ich nie ma, wrzucamy warzywa: marchewkę (starta na tarce na dużych oczkach), pietruszkę, selera i pora (obrane, umyte i przekrojone lub w wersji dla lubiących warzywa można je zetrzeć na tarce na dużych oczkach) oraz kostkę rosołową. Przyprawiamy do smaku. Gotujemy na małym ogniu.
Osobno w miseczce roztrzepujemy jajka z 2 łyżkami mąki. Potem dorzucamy kolejne dwie łyżki mąki i wodę .
Sprawdzamy konsystencję naszego ciasta na kluski. Powinno być dość gęste. Jeżeli potrzeba dodajemy mąkę stopniowo.
Kiedy konsystencja będzie dobra, przekładamy sobie nasze ciasto do lejka (chyba, że ktoś ma inne sprytne urządzenie) i nożem odcinamy pojawiające się ciasto, dzieląc je na małe kluseczki. Kiedy zużyjemy całe ciasto, zupę nadaj gotujemy na małym ogniu przez jakieś 10 min. Smacznego!
Przepis video