zdjęcie zupy

Zupa kukurydziana

Zupa ciekawa w smaku. Kukurydzę prawie każdy z nas lubi tak więc zupa na pewno przypadnie nam do gustu. Wyśmienita na przystawkę w letni dzień jak również jako osobny sycący posiłek.

Czas przygotowania 1 godz. 10 min
Przepis dla 12 osób

Składniki na bulion:

  • 2 l wody
  • pałka z kurczaka
  • 1 marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • mały kawałek seler
  • kawałek liścia por
  • przyprawy: 1,5 łyżeczki soli, szczypta  pieprzu, kilka kropel przyprawy do zup w płynie,
  • szczypta papryki ostrej, 1 kostka rosołowa

Reszta składników:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 puszki kukurydzy
  • około 50 g masła
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • przyprawy: szczypta  imbiru, papryka czerwona słodka

Wykonanie:

Gotujemy wodę z pałką z kurczaka. W trakcie gotowania zbieramy sitkiem tzw „ szumy” (zanieczyszczenia). W momencie, kiedy prawie ich nie ma, wrzucamy warzywa (obrane, umyte i przekrojone) oraz przyprawiamy. Zmniejszamy ogień i gotujemy około 30 min. Po tym czasie wyjmujemy z bulionu pietruszkę, seler, por  (lubiący warzywa mogą je zostawić)

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w osolonej 1,5 łyżeczki soli wodzie. Jak będą miękkie odlewamy .

Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy kukurydzę i lekko dusimy (około 5-10 min).

Do bulionu dodajemy połowę ugotowanych ziemniaków oraz podduszoną kukurydzę. Gotując na małym ogniu doprawiamy imbirem i słodką czerwona papryką. Gotujemy około 5-10 min, żeby smaki się połączyły. Po tym czasie blendujemy naszą zupę. Po chwili dodajemy śmietanę i jeszcze raz zupę blendujemy, tak żeby zrobił się krem.

Pozostałą połowę ziemniaków podsmażamy na patelni na złoty kolor.

Po rozlaniu zupy na talerze wykładamy  na wierzch podsmażone ziemniaki.

Smacznego!

Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze