zdjęcie zupy

Zupa krem z marchwi

Aromatyczny słodkością marchewki i niecodziennym smakiem imbiru. Zaskakuje połączeniem kremu z podsmażonymi ziemniakami . Zachęca do zjedzenia pełnią smaków.

Czas przygotowania 1 godz. 30 min
Przepis dla 8 osób

Składniki:

  • 2 l wody
  • 1 pałka z kurczaka
  • 1 mała pietruszka
  • 1 kostka rosołowa
  • mały kawałek selera
  • kawałek liścia pora
  • 500 g marchewki
  • 400 g ziemniaków
  • 2- 3 łyżeczki imbiru
  • 3 łyżki  pestek słonecznika
  • przyprawy: 1,5 łyżeczki soli, szczypta  pieprzu, kilka kropel przyprawy do zup w płynie, imbir,
  • szczypta papryki ostrej

Wykonanie:

Mięso zalewamy zimną wodą i gotujemy. To bardzo ważne, żeby mięso zalewać zimną wodą. W ten sposób więcej składników smakowych przejdzie do bulionu. W trakcie gotowania zbieramy sitkiem tzw. „ szumy” (zanieczyszczenia). Kiedy prawie ich nie ma, wrzucamy warzywa: pietruszkę, selera i pora (obrane, umyte i przekrojone). Przyprawiamy do smaku (sola, pieprzem, papryką czerwoną ostrą, przyprawa do zup w płynie).

Marchewkę i ziemniaki (zostawić garść ziemniaków, będą potrzebne później) obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanej patelni, na odrobinie oleju. Przyprawiamy imbirem. Jak warzywa będą mięknąć, zalewamy je bulionem (wcześniej musimy wybrać z niego warzywa i mięso) i na małym ogniu gotujemy, aż warzywa zmiękną.

Na patelni podsmażamy pestki słonecznika i 2/3 z nich dodajemy do zupy. Wszystko miksujemy.

Na patelni podsmażamy resztę ziemniaków.

Wylewamy zupę na talerz, na górę wykładamy podsmażone ziemniaki i posypujemy ziarnami  słonecznika. Smacznego!

Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze