Zupa gulaszowa jest jedną z najpopularniejszych tradycyjnych potraw kuchni węgierskiej. Sycący smak uzyskany z porcji mięsa, zagęszczony ziemniakami, urozmaicony papryką czerwoną. Zupa niebanalna w smaku zachęca samym widokiem i zapachem. Jest pyszna i spokojnie można się nią najeść do syta.
Czas przygotowania 1 godz. 50 min
Przepis dla 6 osób
Składniki:
- 400 g mięsa wieprzowego (np. szynki, łopatki)
- 300 g ziemniaków
- 1,2 l bulionu
- 1 średnia cebula
- 1 papryka czerwona słodka (może być żółta)
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej
- 0,5 łyżeczki papryki czerwonej ostrej
- 4 łyżeczki przecieru pomidorowego
- masło do smażenia
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Na patelni, na 30 g masła podduszamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Po chwili dorzucamy obrany i przekrojony na pół czosnek. Po chwili przełożyć z patelni do miseczki. Patelnię przetrzeć ręcznikiem papierowym (żeby nie zostawić cebuli, ponieważ się przypali), dodać resztę masła i dołożyć mięso, które przemyliśmy, pokroiliśmy w kostkę. Mięso obsmażamy przez parę minut, prawie na złoty kolor, lekko soląc na początku podsmażania.
Garnek stawiamy na gazie, przekładamy do niego mięso z patelni, cebulę z czosnkiem oraz dodajemy bulion. Dodajemy obie papryki, dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy i czekamy aż się zagotuje. A potem gotujemy na małym ogniu przez godzinę.
Po godzinie dodajemy umytą, pokrojoną w kosteczkę paprykę oraz obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Dodajemy około ¼ łyżeczki soli i gotujemy 20 – 25 min aż zmiękną ziemniaki. Smacznego!
Przepis video