Najlepsza ponoć wojskowa, ale ta również ma swój charakter. Dobra, sycąca i niezbyt trudna.
Czas przygotowania 30 min
Przepis dla 4 osób
Składniki:
- 2,5 l wody
- udko z kurczaka
- 1,5 kg ziemniaków
- 100 dag grochu
- marchewka
- pietruszka
- por
- seler
- kostka rosołowa
- 3 -4 kiełbasy
- Przyprawy (1-2 łyżeczki soli, pieprz, papryka czerwona ostra, przyprawa do zup w płynie)
Wykonanie:
Groch wypłukać, zalać gorąca wodą i ugotować na miękko na małym ogniu. Po ugotowaniu zmielić blenderem.
Wodę postawić na ogniu, wrzucić udko z kurczaka i gotować, aż pojawią się zanieczyszczenia „szumy”. Musimy je wszystkie zebrać. Jak już prawie ich nie będzie dodajemy ziemniaki (pokrojone w kostkę) i warzywa (umyte i obrane, ale w kawałku). Doprawiamy przyprawami.
Kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni.
Jak ziemniaki będą miękkie dodajemy zblendowany groch i podsmażoną kiełbasę. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku.
Smacznego!