zdjęcie zupy grochowej

Zupa grochówka

Najlepsza ponoć wojskowa, ale ta również ma swój charakter. Dobra, sycąca i niezbyt trudna.

Czas przygotowania 30 min
Przepis dla 4 osób

Składniki:

  • 2,5 l wody
  • udko z kurczaka
  • 1,5 kg ziemniaków
  • 100 dag grochu
  • marchewka
  • pietruszka
  • por
  • seler
  • kostka rosołowa
  • 3 -4 kiełbasy
  • Przyprawy (1-2 łyżeczki soli, pieprz, papryka czerwona ostra, przyprawa do zup w płynie)

Wykonanie:

Groch wypłukać, zalać gorąca wodą i ugotować na miękko na małym ogniu. Po ugotowaniu zmielić blenderem.

Wodę postawić na ogniu, wrzucić udko z kurczaka i gotować, aż pojawią się zanieczyszczenia „szumy”. Musimy je wszystkie zebrać. Jak już prawie ich nie będzie dodajemy ziemniaki (pokrojone w kostkę) i warzywa (umyte i obrane, ale w kawałku). Doprawiamy przyprawami.

Kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni.

Jak ziemniaki będą miękkie dodajemy zblendowany groch i podsmażoną kiełbasę. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku.

Smacznego!

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze