zdjęcie zupy

Zupa fasolowa

Typowa polska zupa. Pełna warzyw i smaków. Dzięki nim zupa staje się przyjemną zapowiedzią obiadu.

Czas przygotowania 1 godz. 30 min
Przepis dla 12 osób

Składniki:

  • 300 g drobniejszej fasoli
  • 2,5 l wody
  • porcja rosołowa
  • 700 g ziemniaków
  • marchewka
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • przyprawy: 1,5 łyżeczki soli, pieprz, kostka rosołowa, przyprawa do zup w płynie, papryka czerwona ostra, majeranek

Wykonanie:

Fasolę namaczamy na noc w zimnej wodzie.

Mięso zalewamy zimną wodą i gotujemy. To bardzo ważne, żeby mięso zalewać zimną wodą. W ten sposób więcej składników smakowych przejdzie do bulionu. W trakcie gotowania zbieramy sitkiem tzw. „szumy” (zanieczyszczenia). Kiedy prawie ich nie ma, wrzucamy warzywa: ziemniaki pokrojone w kostkę, marchewkę, pietruszkę, selera i pora (obrane, umyte i przekrojone lub w wersji dla lubiących warzywa marchewkę, pietruszkę i selera można zetrzeć na tarce na dużych oczkach) oraz kostkę rosołową. Przyprawiamy do smaku. Gotujemy około 15-20 min, czyli do momentu kiedy ziemniaki będą miękkie. Wyjmujemy wtedy też pietruszkę, seler i por. Jeżeli ktoś lubi warzywa może je zjeść  w zupie.

Fasolę gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu dodajemy do wywaru. Jeżeli po ugotowaniu fasoli została w niej jakaś woda, dodajemy do zupy. W ten sposób uzyskamy intensywniejszy smak i aromat. Po połączeniu fasoli z wywarem, przyprawiamy majerankiem i gotujemy na małym ogniu jeszcze parę minut.

Smacznego!

Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
ToTemat
9 miesięcy temu

Musze powiedzieć że jest to chyba najlepsza zupa fasolowa jaką jadłem na bazie tego przepisu. Super intensywny smak i konsystencja. Jeszcze myślę aby poeksperymentować z różna fasolą ale zdecydowanie polecam ten przepis wszystkim, jest super smaczna.