Ryż trochę jabłek i mamy pyszne danie. Mowa tu o zapiekanym ryżu z jabłkami, które zrobimy w mgnieniu oka.
Czas przygotowania 35 min
Przepis dla 4 osób
Składniki:
- 2 woreczki ryżu
- 6 jabłek (im są większe tym mniej ich potrzeba)
- 1 łyżka mleka
- plasterek margaryny
- 2-3 łyżeczki cukru
- 1-2 łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu ale bez solenia wody. Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Mieszamy ryż z jabłkami. Dodajemy mleko, cukier i cynamon (jego ilość zależy, jak bardzo aromatyczne chcemy mieć danie) powtórnie wszystko mieszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy margaryną do którego wykładamy ryż z jabłkami. Przykrywamy pokrywką od naczynia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy ok 20 min pod przykryciem, po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy kolejne 10 min.
Smacznego!