zdjęcie ryżu

Zapiekany ryż z jabłkami

Ryż trochę jabłek i mamy pyszne danie. Mowa tu o zapiekanym ryżu z jabłkami, które zrobimy w mgnieniu oka.

Czas przygotowania 35 min
Przepis dla 4 osób
 Składniki:
  • 2 woreczki ryżu
  • 6 jabłek (im są większe tym mniej ich potrzeba)
  • 1 łyżka mleka
  • plasterek margaryny
  • 2-3 łyżeczki cukru
  • 1-2 łyżeczki cynamonu
Wykonanie:

Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu ale bez solenia wody. Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Mieszamy ryż z jabłkami. Dodajemy mleko, cukier i cynamon (jego ilość zależy, jak bardzo aromatyczne chcemy mieć danie) powtórnie wszystko mieszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy margaryną do którego wykładamy ryż z jabłkami. Przykrywamy pokrywką od naczynia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy ok 20 min pod przykryciem, po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy kolejne 10 min.

Smacznego!

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze