Przepis na prostą zapiekankę z ziemniaków i kiełbasy w sosie śmietanowo-majonezowym. Idealnie pasuje na obiad lub kolacje jest bardzo dobra i sycąca.
Czas przygotowania 1 godz. 40 min
Przepis dla 4 osób
Składniki:
- 800 g ziemniaków
- 3 kiełbasy śląskiej (około 460 g)
- 140 g pieczarek
- 120 sera żółtego
- 180 g kukurydzy konserwowej
- 1 cebula
- Przyprawy: oregano, papryka czerwona ostra, czosnek granulowany, pieprz i sól.
Składniki na sos:
- 3 łyżki śmietany 18%
- 2 łyżeczki musztardy (Sarepskiej)
- 2 łyżki majonezu
Wykonanie:
Ziemniaki kroimy w plasterki, solimy i smażymy z każdej strony po 4 min. Kiełbasę również kroimy w plasterki i podsmażmy razem z cebulą pokrojoną w pół krążki. Pieczarki kroimy w plasterki i smaży solimy i pieprzymy do smaku.
Sos robimy mieszając w misce ze sobą śmietanę, musztardę i majonez.
Naczynie żaroodporne o w średnicy około 22 cm smarujemy olejem. Na sam spód dajemy plasterki ziemniaków. Następnie warstwę kiełbasy, pieczarki i kukurydzę konserwową. Sypiemy przyprawami: oregano, papryką ostrą i czosnkiem granulowanym. Wszystko oblewamy sosem.
Przykrywamy następną warstwą: ziemniaków, kiełbasy, pieczarek, kukurydzy i doprawiamy. Wszystko oblewamy sosem. I znowu kiełbasa, pieczarki, kukurydza sypiemy przyprawy oblewamy sosem, a na samą górę sypiemy starty żółty ser, który posypujemy oregano i papryką ostrą.
Zapiekamy w temperaturze 200°C przez około 50 min. Na 15 min przed końcem odkrywamy naczynie żaroodporne żeby ładnie ser się przyrumienił.
Smacznego!
Przepis video