zdjęcie zapiekanki

Zapiekanka ziemniaczana

Przepis na prostą zapiekankę z ziemniaków i kiełbasy w sosie śmietanowo-majonezowym. Idealnie pasuje na obiad lub kolacje jest bardzo dobra i sycąca.

Czas przygotowania 1 godz. 40 min
Przepis dla 4 osób

Składniki:

  • 800 g ziemniaków
  • 3 kiełbasy śląskiej (około 460 g)
  • 140 g pieczarek
  • 120 sera żółtego
  • 180 g kukurydzy konserwowej
  •  1 cebula
  • Przyprawy: oregano, papryka czerwona ostra, czosnek granulowany, pieprz i sól.

Składniki na sos:

  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżeczki  musztardy (Sarepskiej)
  • 2 łyżki majonezu

Wykonanie:

Ziemniaki kroimy w plasterki, solimy i smażymy z każdej strony po 4 min. Kiełbasę również kroimy w plasterki i podsmażmy razem z cebulą pokrojoną w pół krążki. Pieczarki kroimy w plasterki i smaży solimy i pieprzymy do smaku.

Sos robimy mieszając w misce ze sobą śmietanę, musztardę i majonez.

Naczynie żaroodporne o w średnicy około 22 cm smarujemy olejem. Na sam spód dajemy plasterki ziemniaków. Następnie warstwę kiełbasy, pieczarki i kukurydzę konserwową. Sypiemy przyprawami: oregano, papryką ostrą i czosnkiem granulowanym. Wszystko oblewamy sosem.

Przykrywamy następną warstwą: ziemniaków, kiełbasy, pieczarek, kukurydzy i doprawiamy. Wszystko oblewamy sosem. I znowu kiełbasa, pieczarki, kukurydza sypiemy przyprawy oblewamy sosem, a na samą górę sypiemy starty żółty ser, który posypujemy oregano i papryką ostrą.

Zapiekamy w temperaturze 200°C przez około 50 min. Na 15 min przed końcem odkrywamy naczynie żaroodporne żeby ładnie ser się przyrumienił.

Smacznego!

Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze