Zapiekanka to świetny pomysł na obiad jak również na kolację. Robi się ją z makaronu i mielonki z sosem bolońskim, zapiekana z żółtym serem. Smaczna i prosta!
Czas przygotowania 40 min
Przepis dla 5 osób
Składniki:
- 400 – 500 g mielonki
- 250 ml mleka
- 300 g pieczarek
- 2 sosy bolońskie
- 500 g makaronu rurki
- ser żółty
- cebula
- 1 mała łyżeczka czosnku granulowanego (może być również świeży)
- sól, pieprz
Wykonanie:
Pieczarki obrać, pokroić w słupki, zagotować, opłukać. Mielonkę zetrzeć na tarce na grubych oczkach i podsmażyć na patelni na oleju. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i dodać do podsmażanej mielonki. Smażyć nadal mieszając. Przyprawić solą, pieprzem i czosnkiem.
Dodać pieczarki i nadal podsmażać, ciągle mieszając. Przygotowany sos (rozmieszane sosy bolońskie w mleku) dodajemy do podsmażanego farszu i dobrze wymieszać.
Makaron ugotowany al dente wymieszać z przygotowanym farszem, dodać trochę startego żółtego sera i wszystko dobrze wymieszać.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego posypać wierzch startym żółtym serem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Zapiekamy 20-25 min.
Smacznego!
Przepis video