zdjęcie potrawy

Zapiekanka mojej żony

Zapiekanka to świetny pomysł na obiad jak również na kolację. Robi się ją z makaronu i mielonki z sosem bolońskim, zapiekana z żółtym serem. Smaczna i prosta!

Czas przygotowania 40 min
Przepis dla 5 osób

Składniki:

  • 400 – 500 g mielonki
  • 250 ml mleka
  • 300 g pieczarek
  • 2 sosy bolońskie
  • 500 g makaronu rurki
  • ser żółty
  • cebula
  • 1 mała łyżeczka czosnku granulowanego (może być również świeży)
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Pieczarki obrać, pokroić w słupki, zagotować, opłukać. Mielonkę zetrzeć na tarce na grubych oczkach i podsmażyć na patelni na oleju. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i dodać do podsmażanej mielonki. Smażyć nadal mieszając. Przyprawić solą, pieprzem i czosnkiem.

Dodać pieczarki i nadal podsmażać, ciągle mieszając. Przygotowany sos (rozmieszane sosy bolońskie w mleku) dodajemy do podsmażanego farszu i dobrze wymieszać.

Makaron ugotowany al dente wymieszać z przygotowanym farszem, dodać trochę startego żółtego sera i wszystko dobrze wymieszać.

Przełożyć do naczynia żaroodpornego posypać wierzch startym żółtym serem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Zapiekamy 20-25 min.

Smacznego!

Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze